Kraljevčani, kao i njihovi gosti uskoro će u svet i ovde odlaziti i dolaziti avionom ili auto-putem. To su najnovije informacije, koje smo dobili od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U tom odgovoru se podseća, da je Vlada Srbije osnovala preduzeće „Aerodromi Srbije”, kojem je glavni zadatak da bude operater to jest upravljač aerodroma. Shodno tome, vlada je donela odluke i planska akta, kojima se neophodni aerodromski sadržaji potrebni za civilni saobraćaj sa vojnog vraćaju na raspolaganje državi.

Prvim putničkim avionom u Lađevce su 2011. sleteli tadašnji predsednik Boris Tadić i ministri u Vladi Srbije, foto: M. Dugalić

To je potvrđeno i ugovorom između Ministarstva odbrane i „Aerodroma Srbije”, o zajedničkom korišćenju manevarskih površina. U odgovoru sledi i ono što će buduće putnike najviše interesovati: „Stoga su planirani građevinski radovi, opremanje aerodroma, zapošljavanje i osposobljavanje budućih radnika na poslovima prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i robe, otvaranje i opremanje graničnih prelaza i sertifikacija aerodroma. Sve ovo trebalo bi da se završi do kraja juna 2019. godine. Aerodrom će se opremiti tako da je moguće njegovo korišćenje i u uslovima smanjene vidljivosti. Od otvaranja do kraja godine možemo očekivati i prve avio-kompanije zainteresovane za letove sa ovog aerodroma.”

Znači, otvaranje će biti krajem juna a ne, kako se u ovdašnjim političkim krugovima govori, mesec dana ranije – 31. maja. Posle kreću i prvi letovi u skladu sa obećanjem Aleksandra Vučića, predsednika prilikom nedavnog boravka u Kraljevu. On je tada naglasio da će, uprkos biznis planovima na osnovu kojih će za pokriće troškova održavanja država gubiti godišnje oko dva miliona evra pa je neophodno sve učiniti da to ne bude više, ovaj aerodrom ipak biti otvoren. I, to u prvoj polovini godine, naravno, za letove manjih civilnih aviona.

Predsednik Vučić je napomenuo i da on mora biti povezan sa dobrim putevima pa smo resorno ministarstvo upitali i kada počinje gradnja takozvanog Moravskog koridora. U odgovoru se objašnjava da je pomenuti auto-put od Preljine do Pojata – 110 kilometara. Povezivaće dva najvažnija pravca u Srbiji, Koridor 10 i Koridor 11, a prolaziće kroz područja opština i gradova u kojima živi oko pola miliona stanovnika, a to su: Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo i Čačak. O konkretnim aktivnostima i vezi izgradnje auto-puta se navodi:

„Za realizaciju projekta 15. oktobra 2018. godine potpisan je memorandum o razumevanju i saradnji između Vlade Srbije i američke kompanije „Behtel”, što je prvi infrastrukturni projekat u čiju se realizaciju uključuju kompanije iz SAD. Vrednost investicije je oko 800 miliona evra. No, posle katastrofalnih poplava u Srbiji bilo je neophodno novim projektom izmestiti trasu puta na jednoj deonici, što će značiti i regulisanje vodotoka Zapadne Morave, kako bi put bio potpuno bezbedan. Očekujemo da taj posao bude završen ove godine, a uporedo vodimo razgovore zbog obezbeđenja finansiranja da bi do kraja ove godine počeli sa radovima”, tvrdi se u odgovoru Ministarstva saobraćaja.

To su informacije o aktivnostima oko, kako se Kraljevčani često na račun političara šale, „aerodruma i vazduplohova” kao i za ovaj kraj veoma važnog koridora. Razumljiva su strahovanja da li će pomenuti rokovi biti poštovani, jer je sličnih najava minulih godina bilo mnogo. Bivša vlast je aerodrom u Lađevcima za civilni saobraćaj čak nekoliko puta otvarala i sletanjem putničkih aviona sa političarima, bila je najavljena i prva redovna linija… Ali, čim su okončavane aktivnosti poput izbora, bez obzora na to što je obavljena adaptacija aerodromske piste, što je sagrađen novi kontrolni toranj, pristanišna zgrada, za civilni deo „Morave”, putnički avioni su prizemljeni i još odavde niti sleću niti uzleću.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here