Nemačke kompanije „Viland” i „Forverk” koje su otvorile svoje pogone u Preljini, zadovoljne su sa našim radnicima. Nakon tronedeljne obuke u Nemačkoj, ljudi, nebitno koje stručne spreme, dobijaju šansu da rade, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

foto: RINA

„Od 7.200 nezaposlenih nama nedostaju zavarivači, bravari, tekstilni radnici to se može nadomestiti i kroz samu obuku u firmama ali i kroz dual, kao što je slučaj sa modnim krojačem. Deca već drugu godinu su u sistemu dualnog obrazovanja za ovo zanimanje i prezadovoljna su, idu u naše velike respektabilne kompanije. To je proces koji traje, minamalno četiri godine, dok se ne dođe do nekog znanja i kadrova kako naše tekstilne tako i mašinske i metalne industrije. Takođe kompanije mogu same da edikuju radnike do sertifikata”, kazao je Todorović.

Prema njegovim rečima od ukupnog broja nezaposlenih 60 odsto su žene, a tu spadaju i teže zapošljive kategorije kao što su mladi, stariji od 50 godina kao i Romi.

„Mi ne možemo da naredimo bilo kome da zaposli bilo koga, ali ćemo akcionim planom za zapošljavanje probati da im pomognemo. Trenutno imamo potrebu za 350 radnika u tekstilnoj industriji, naše dve velike kompanije, trenutno imaju radnike i kroz dual ali i kroz svoju obuku. Tako treba da urade i Viland i Forverk. Naša borba je da obezbedimo svakom ko želi da ostane u Čačku ili da se vrati da pošteno zaradi svoju platu, radno mesto, imao on treći stepen ili bio mladi inženjer”, zaključio je Todorović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here