Ukoliko želimo stabilan penzijski sistem, kazneni poeni za prevremeno penzionisanje ne smeju se ukidati ni ublažavati, a neophodno je i striktno poštovanje izmena Zakona o PIO iz 2014. godine. Samo na ovaj način naši najstariji sugrađani moći će da računaju na redovne isplate penzionih čekova.

foto: P. Milošević

Prošle godine izmenjen je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je ukinuto usklađivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda (BDP) i prepušteno Vladi Srbije da, zavisno od rasta BDP, određuje visinu penzija.

Prema analizi Fiskalnog saveta, reformske mere moraju da ostanu na snazi i u narednim godinama, jer su upravo one jedan od ključnih razloga za finansijsku stabilizaciju penzijskog sistema koja sada omogućava izdašniju formulu za usklađivanje penzija.

– Ukoliko bi bile usvojene kontraproduktivne zakonske izmene, poput populističkih zahteva za ukidanje ili ublažavanje penala za prevremeno penzionisanje, ponovo bi došlo do finansijske destabilizacije – smatraju u Fiskalnom savetu.

Usklađivanje penzija u budućnosti trebalo bi, prema njihovom predlogu, a na osnovu međunarodnih i domaćih iskustava, uraditi na osnovu pet mogućih formula koje bi bile ekonomski održive i izdašnije od dosadašnje.

– Pored odabira nove formule, potrebno je unaprediti i ojačati mehanizme fiskalnih pravila koji će obezbediti da se ukupni rashodi za penzije u budućnosti kreću od 9,5 do 10,5 odsto BDP – kažu u Savetu. – Ovo bi trebalo da bude jedan od prioriteta ekonomske politike u 2019. godini. Sada je pravo vreme da se iskoriste rezultati uspešne finansijske konsolidacije penzijskog sistema i da se pretoče u dugoročno održiv sistem.

Oni smatraju i da je od velike važnosti da nova formula uživa što širu društvenu podršku, dok sa ekonomskog stanovišta, treba da obezbedi i rast penzijskih primanja u skladu sa privrednim rastom. Moguće je, po njima, usvojiti i predlog pojedinih penzionerskih udruženja da se penzije usklađuju sa inflacijom i rastom BDP-a većim od dva odsto.

VIŠE STARIH, MANJE RADNIKA

– Važno je imati u vidu i kontinuirani trend demografskog starenja u Srbiji, tako da se u periodu od 2020. do 2030. godine očekuje porast broja osoba starijih od 65 godina za oko četiri, odnosno smanjenje broja radno sposobnih za više od 10 odsto – ističu u Savetu. – Otuda bi nova formula za usklađivanje penzija trebalo da cilja rast prosečne penzije za oko 0,5 procenata sporiji od stope privrednog rasta u narednoj deceniji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here