U ponedeljak, 4. februara u Beogradu je potpisan Protokol o dugoročnoj poslovno tehničkoj saradnji između Narodnog pozorišta i Doma kulture Čačak. Protokol je potpisan u cilju umetničke saradnje ove dve ustanove kulture, koja će omogućiti unapređenje kulturne razmene dva grada. Narodno pozorište i Dom kulture će ubuduće učestvovati u zajedničkim produkcijskim projektima, razmeni autora i umetnika i na neprofitabilnoj osnovi obezbediti recipročna gostovanja u Beogradu i Čačku. Predviđena je i međusobna promocija prilikom gostovanja na festivalima, događajima i drugim kulturnim projektima.

Protokol o dugoročnoj saradnji su potpisali Ivana Vujić Kominac, v.d. upravnika Narodnog pozorišta i direktor čačanskog Doma kulture Radisav Luković.

Prvi vid konkretizacije saradnje biće realizovan 27. februara, kada na Velikoj sceni Doma kulture gostuje predstava ’’Balkanski špijun’’ u produkciji Narodnog pozorišta, Čačani će u oktobru i novembru moći da pogledaju operu ’’Aida’’ i ’’Labudovo jezero’’, dok je i za najmlađe sugrađane uskoro planirana operska predstava. Takođe, iz Narodnog pozorišta najavljuju nove verzije kultnih predstava ’’Nečista krv’’ i ’’ Koštana’’ Bore Stankovića.

Prilikom potpisivanja protokola o saradnji najavljena je inicijativa Narodnog pozorišta da ova ustanova kulture i grad Čačak budu uključeni u budući projekat koji će povezivati pozorišta iz Novog Sada, Niša i Beograda i Dom kulture Čačak.

Ekskluzivna informacija za čačansku javnost je i da će se jedan od najpoznatijih baletskih umetnika današnjice, koreograf i glumac Sergej Poluljin, predstaviti beogradskoj publici 7, 8. i 9. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta glavnom ulogom u baletu „Posvećenje“, u koreografiji Juke Oiši. Predstava je inspirisana koreografijom i izvođenjem Vaclava Nižinskog na čuvenu kompoziciju Igora Stravinskog „Posvećenje proleća“.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here