Žena stara 86 godina preminula je od posledica respiratorne infekcije u bolnici u Čačku, gde je proglašena epidemija gripa.


Portparol Opšte bolnice Biljana Kočović rekla je za RTS da je žena, stara 86 godina, primljena sinoć u teškom stanju i preminula tokom noći, te da bila hronični bolesnik.

Kočovićeva je navela da se na odeljenju intenzivnog lečenja nalazi šest pacijenata sa respiratornim infekcijama, od kojih su četiri na mehaničkoj ventilaciji i u veoma teškom zdravstvenom stanju, a dva pacijenta su životno ugrožena i pod neprekidnim su nadzorom.

Kod jednog od pacijenata je i laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa gripa, a za ostale se još čekaju rezultati.

Čekaju se rezultati obdukcije dvoipogodišnjaka

Upitana za kliničku obdukciju dvoipogodišnjeg dečaka, koji je u subotu ujutro preminuo u čačanskoj bolnici, a veče pre toga hospitalizovan sa znacima respiratorne infekcije, Kočovićeva je rekla da će o rezultatima biti obavištene sve nadležne institucije.

Zavod za javno zdravlje Čačak prijavio je epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga zbog porasta broja pacijenata, koji se javljaju sa simptomima sličnim gripu, a virus gripa tipa AH1 laboratorijski je potvrđen kod tri pacijenta.

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, od posledica virusa gripa u Srbiji do sada je umrlo 19 ljudi, a prijavljeno je oko 85.000 građana sa oboljenjima sličnim gripu.

Epidemija gripa proglašena je i u Pirotskom, Zlatiborskom okrugu i na teritoriji grada Niša.

Među obolelima je najviše dece uzrasta do četiri godine.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here