Gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima obišao je danas radove na rekonstrukciji prostora, u kome se nalazila Gradska biblioteka u Domu kulture, za potrebe Startap centra i rekonstrukciju dečjeg vrtića „Poletarac”.

foto: RINA

Zamenica gradonačelnika Milica Dačić u obilasku prostora gde će se naći jedan od osam Regionalnih inovacionih startap centara u Srbiji rekla je da su iz kabineta ministra za tehnološki razvoj i inovaciju dobili 45,6 miliona dinara za tu namenu.

„Sam grad ulažio je 1,2 miliona u ovaj prostor od 620 m2, takođe lokalna samouprava će snositi troškove i komunalija, dok se u martu očekuje otvaranje. Na početku planiramo da ovaj prostor damo besplatno mladima na korišćenje i očekujemo da ovde oni razvijaju svoje preduzetničke ideje. Inače, Dom kulture izgrađen je 1971. i od tada nije obnovljan”, rekla je Dačić.

Prema njenim rečima on će sadržati kovorking prostor, učionice, prostor za mlade, konferencijsku salu i određene kancelarije.

„Planovi su nam da ga i dalje unapređujemo i da stvaramo uslove da mlade zadržimo u gradu, a ministar je najavio da će u ovoj godini budzet za inovacije i razvoj biti dupliran. Smatramo da će se razviti 10 startap timova od kojih će tri dobiti posebnu podršku grada, a njih će izabrati naši osnivačai NTP. Naučno tehnološki park čini predstavnici privrede, lokalne samouprave naših obrazovanih institucija”, ističe Dačić.

V. d. direktora NTP u Čačku Mirko Pešić dodao je da je Regionalni starap centar u Čačku namenjen da postakne startap inovacioni eko sistem u Čačku.

„Da naši mladi obrazovani ljudi i oni koji imaju inovativne ideje imaju mesto za rad i dodatnu edukaciju i za povezivanje kako bi pokrenuli svoje startapove, ideje i kompanije koje mogu dostići velike razmere. Naš podatak je da na nivou Srbije postoji registrovano oko 250 startapova, što nije dovoljan broj. Ono što radi naša Vlada i kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj da kroz razvoj ovakvih centara postakne celu našu zemlju i omogući infrastrukturne i tehničke uslove za njihovo razvijanje. Podatak od prošle godine govori da više od milijardu evra, iznosi izvoz iz naše zemlje, prodajom softvera, što je više nego što je ostvareno u auto industriji. Naša budućnost je razuvoj informacionih tehnologija ali i primena istih u svim sverama privrede. Imamo institucije koje su međunarodno priznate i koje se mogu još razvijati kao što je Institut za voćarstvo, Agronomski fakultet i Tehnički fakultet, pomoću ideja i novih rešenja koji upravo mogu doći iz startap centara”, rekao je Pešić.

On dodaje da je svake godine sve više đaka koji su zainteresovani za IT smerove i koji sutra mogu da rade u startap centrima, a cilj je i saradnja sa ostalim gradovima.

foto: RINA

Gradonačelnik Milun Todorović obišao je danas i radove na rekonstrukciji najstarijeg vrtića u Čačku koji će nakon kompletne rekonstrukcije povećati za skoro duplo svoje kapacitete.

„Na ovoj lokaciji Poletarac je počeo sa radom 1938. danas se rekonstruše uz veliku pomoć Vlade RS koja je učestvovala sa 13 i grada koji je izdvojio 19 miliona. Kada se radovi završe oni će iznositi oko 40 miliona dinara, jer je grad Čačak izdvojio još oko 4 miliona za nove sadržaje i nešto manje za grejanje toplotnim pumpama. Proširili smo dvorište u onim granicama u kojima je grad Čačak vlasnik parcele. Izvođač radova je čačanska firma Ramark”, rekao je Todorović dodajući da je do sada ovde boravilo oko 100 mališana dok će posle proširenja ovaj objekat moći da primi do 180 dece na prostoru površine 550 m2.

Prema njegovim rečima neće se ovde zaustaviti u pomaganju PU gde trenutno boravi 3.530 mališana u državnim i 710 koji su smešteni u privatnom vlasništvu, jer će se truditi da što više dece smeste u vrtiće.

foto: RINA

Direktorka Predškolske ustanove „Moje detinjstvo“ Suzana Simeunović istakla je da im je bitno da objekat bude bezbedan i primljen od nadležnih inspekcija a da oni veoma brzo mogu da organizuju rad kad vrtić bude opremljen.

„Mi imao već spremne spiskove dece. Ona će biti smeštena u pet vaspitnih grupa i dve grupe posebnog programa od četiri sata. To su specijalni programi koje već imamo u vrtiću u Zablaću, gde deca borave četiri sata bez obroka koji je inače obavezan u celodnevnom boravku. Ovde je akcenat na vaspitno – obrazovnom radu. Mi smo već, zahvaljujući sredstvima koja su bila obezbeđena iz grada, obezbedili opremu za Poletarac, kako za vaspitne grupe tako i za kuhinjski smeštaj. A dobiće i još jedan višenamenski prostor koji nije imao”, rekla je Simenunović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here