Svi proizvođači mleka moraće dva puta mesečno da testiraju svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka. Novu meru potvrdila je juče premijerka Srbije Ana Brnabić nakon obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.

foto: Shutterstock

Ona je dodala da će analize biti besplatne, a da će svaki proizvođač dobiti smernice šta da preduzme ukoliko postoje odstupanja u kvalitetu njihovih proizvoda od evropskih standarda.

“To što Srbija sada ima akreditovanu Nacionalnu laboratoriju za građane znači veću bezbednost i bolji kvalitet hrane, a za proizvođače standardizaciju kvaliteta proizvoda i fer tržište”, rekla je Brnabićeva.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će Srbija u maju ili junu dobiti Laboratoriju za bezbednost hrane, a da je Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka važna kako bi se utvrdio kvalitet mleka i mlečnih proizvoda na tržištu.

Postojanje nacionalnih, akreditovanih laboratorija za kontrolu hrane važno je i za ispunjavanje uslova za otvaranje poglavlja 12, koje se odnosi na bezbednost hrane.

“Doneli smo i nove pravilnike za meso, jaja…pomažemo proizvođačima da izađu na druga tržišta”, naglasio je Nedimović.

Upitan da li je Srbija uskladila sa evropskim standardima vrednosti aflatoksina u mleku on je rekao da naša zemlja “teži ka tome”, ali da je i dalje dozvoljeni nivo aflatoksina u Srbiji 0,25 mikrograma po litru, dok je u zemljama EU 0,05 grama.

“Srbija izvozi mleko u zemlje u okruženju i standardi su usklađeni sa njihovom regulativom. Nemamo velike količine mleka da bi mogli da izvozimo u EU”, rekao je Nedimović i podsetio da je dozvoljeni nivo aflatoksina za SAD 0,5 mikrograma po litru.

foto: Thinkstock

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je otvaranje nove akreditovane laboratorije za ispitivanje mleka važan korak ne samo u unapređenju bezbednosti i kvaliteta hrane u Srbiji, već i za put Srbije ka članstvu u EU.

Naglasio je da je Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost i kvalitet hrane, najkompleksnije i tehnički najzahtevnije poglavlje u procesu pregovora o članstvu u EU.

”Srbija zaslužuje da ima najbolje standarde po pitanju kvaliteta hrane, a ovaj centar predstavlja dodatno ohrabrenje u procesu pristupanja Srbije EU”, rekao je Fabrici.

Dodao je da je 4,5 miliona evra, od ukupno osam miliona koliko EU izdvojila za Direkciju, uloženo u rekonstrukciju centra, a ostatak za obuke zaposlenih.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je projekat, započet 2010. godine finansiranjem iz pretpristupnih fondova EU, bio ”pred kolapsom” zbog ”nenamenskog trošenja novca i neodgovornog ponašanja prethodnih vlada do 2012.godine.

”Uspeli smo da od 2014.godine ‘otkočimo’ taj projekat znatnim izdvajanjem budžetskih sredstava da se ono što je potrošeno nadoknadi i da EU nastavi da finansira projekat u segentima kao što su laboratorijska oprema”, rekla je Joksimovićeva.

Ministarka je navela da je EU finansirala projekat sa osam miliona evra i da je Vlada Srbije učestvovala sa oko tri miliona evra.

“Zajedničkim radom i sinergijom uspeli smo da obezbedimo rad krovne instituciju za kontrolu kvaliteta hrane, važnu za naše građane i proizvođače koji žele da plasiraju robu na evropsko tržište”, istakla je Joksimovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here