Posle pola veka podstanarstva čačanska biblioteka “Vladislav Petković- Dis” uskoro otvara vrata za čitaoce. U novu savremenu zgradu preseljen je čitav fond, od preko 200 hiljada naslova. Pre čitalaca u poseti je bila ekipa RTS-a iz čačanskog dopisništva.

foto: RTS/screenshot

Novo dečije odeljenje spremno čeka najmlađe čitaoce. U većem prostoru ima i deo za čitanje a ovde će biti organizovane i razne edukativne radionice. Na policama su i brojni novi naslovi.

“Novi prostor biblioteke u novoj zgradi, maštovit, životopisan, slikovit, prepun boja. Nadamo se da će zaista prijati našim starim čitaocima i da će se lepo osećati u njemu”, kaže Marijana Lazić, bibliotekarka dečijeg odeljenja.

Više od 200.000 knjiga i drugih publikacija u novu zgradu preseljeno je u kratkom roku. Petnaestak dana, knjige su selili zaposleni ali i mnogi volonteri. Početak preseljenja, simbolično su obeležila deca. Knjige su u živom lancu iz ruke u ruku seljenje iz stare zgrade u novu.

“Sada smo u fazi revizije našeg knjižnog fonda ali svakako našim sugrađanima mogu da obećam da pored usluga koje smo pružali ovde će imati još puno novih usluga i sadržaja”, ističe Biljana Rajičić, zamenica direktora biblioteke.

Dve konferencijske sale, čitaonica, odeljenje za strane naslove, internet klub, sve je to u novom prostoru. Radovi su u finalnoj fazi, a čitaoci, nestrpljivi.

“Naši verni čitaoci kojih ima preko osam hiljada upisanih, veoma su nestrpljivi s pravom. Zaustavljaju nas na ulici i pitaju nas kada će biti otvorena biblioteka . Mi im obećavamo, samo malo srpljenja i zaista u neko dogledno vreme imaćemo čime da se pohvalimo i da im pružimo one usluge koje nismo mogli iz objektivnih razloga u prethodnoj zgradi”, kaže Dušica Brković, bibliotekarka odeljenja za odrasle.

Nova zgrada najveća je javna biblioteka u Srbiji. Prostire se na više od 3.000 kvadrata a njena izgradnja počela je sredinom 2017. na mestu bivšeg Doma vojske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here