Tridesetogodišnji Miša Stevanović iz Čačka pretvorio je hobi u profesionalni posao. Dugo godina se bavi maketarstvom. Mini-objekte tipskih kuća, poslovnih zgrada i kulturnih ustanova izrađuje bez nacrta i sa kompletnim sitnim pokućstvom. Od tog posla kaže, može da se živi.

foto: RTS

Miša do najsitnijih detalja a često i pomoću pincete, postavlja sitne delove na makete koje izrađuje. Naručeni modeli uglavnom imaju nacrt a nekada ih sam osmisli i napravi.

„Krenem da radim maketu na način na koji se objekat inače pravi, od temelja pa do krova. Jednostavno, kroz rad projektujem i stvaram objekat onako kako bi trebalo da izgleda u stvarnosti. Trudim se da koristim materijale koji su inače korišćeni u izgradnji objekta. Najviše volim da izrađujem one koji su starog tipa kao što su naše stare srpske kuće“, opisuje Miša svoj rad.

foto: RTS

Maketarstvom se bavi od osnovne škole. U početku je to bio hobi. Za izradu je često koristio recikliran materijal.

„Počelo je kroz igru. Jednostavno voleo sam te građevinske objekte. Imao sam želju da studiram arhitekturu i imao sam neke svoje ideje o projektovanju novih objekata a onda sam to krenuo da radim preko maketa. Ne preko crteža, nego preko maketa“, priseća se Miša.

Posao se proširio pa je Miša izradio i maketu zgrade nemačke kompanije koja će poslovati u Čačku, konak Jovana Obrenovića, nekadašnje tradicionalne vile…

U garaži svoje kuće Miša danonoćno smišlja i pravi nove male građevine. Ono od čega ne odstupa, jeste to da maketa može uvek da se posmatra spolja, a da, kada skinete pokretni krov, tu su uvek, do najsitnijih detalja, enterijer i pokućstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here