Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković posetila je danas opštinu Gornji Milanovac povodom otvaranja izložbe „S motivom na put“. Ova poseta bila je i prilika da poverenicu u svom kabinetu ugosti predsednik opštine Dejan Kovačević. Na sastanku je bilo reči o ulozi žena u raznim životnim sferama, koliko žene učestvuju u odlučivanju i donošenju bitnih odluka.

Predsednik Kovačević se zahvalio gospođi Janković što je posetila opštinu Gornji Milanovac i rekao da je sastanak bio veoma sadržajan i koncizan. Kako je rekao razgovarali su o tome šta može pre svega sa lokalnog, a potom i sa državnog nivoa da se uradi kako bi se eliminisale diskriminacije koje postoje u društvu.

– Razgovarali smo o dva projekta koja ćemo zajedno raditi i ja sam prezadovoljan što je gospođa Brankica odvojila svoje vreme da poseti opštinu Gornji Milanovac. Konstatovali smo da je ovo njena prva poseta od kada je postala poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

On je dodao da će u narednom periodu biti češće organizovani sastanci sa poverenicom, prvi sledeći u aprilu, a nakon toga i u maju mesecu, a sve zbog projekata koje Povereništvo pokreće sa opštinom Gornji Milanovac.

Kada je reč o zaštiti ravnopravnosti na teritoriji opštine Gornji Milanovac i o tome koliko su žene uključene u sam proces odlučivanja Kovačević je rekao da je to za sada na zavidnom nivou, ali da uvek postoji težnja da se to unapredi.

– Ja moram da apostrofiram da je zamenik predsednika opštine žena, da od trinaest članova Opštinskog veća tri su žene, tako da se glas žena čuje u svim opštinskim strukturama. Zakon takođe predviđa i da zastupljenost žena u parlamentu bude 30%, a mi i imamo toliko koleginica odbornica. Redovno se sastaju kao Ženska parlamentarna mreža, učestvuju i na nacionalnom nivou u tim projektima. Na nama je da u narednom periodu ohrabrimo žene da se još više uključe u javni život, u proces odlučivanja.

Nakon održanog sastanka u kabinetu predsednika opštine, poverenica za zaštitu ravnopravnosti otvorila je u modernoj galeriji Kulturnog centra izložbu pod nazivom „S motivom na put“. Ovim povodom ona je rekla da je veoma važno motivisati mlade da kada odu u inostranstvo da studiraju ili da rade, da se vrate u domovinu.

– Nema ništa važnije od motivacije mladih, da uče, da stvaraju, da idu negde na školovanje, ali da ne zaborave da se vrate u svoju državu kao što imamo primer da vidimo i na ovoj izložbi. Naša mlada fotografkinja, gospođa Rusić se vraća iz Firence u mesto svoje bake. To je glavna poruka međugeneracijske solidarnosti i uopšte gradnje mostova.

Janković je rekla i da ne treba da imamo uvek negativan odnos prema tome što mladi idu.

– Da, ali kada se ne vraćaju. Ali kada idu na školovanje i kada su u stalnoj vezi sa svojom državom, to je nešto što daje izuzetno dobar rezultat. Ove mlade žene su imale priliku da predstave svoj rad. Gornji Milanovac je uvek tu pored Firence i Beograda, jer je to nešto što šalje poruku čitavoj Srbiji.

Poverenica je istakla da najbolje što za mlade može da se učini jeste da im se ne prikazuje slika bezperspektivnosti.

– Mi smo ipak patrijarhalno društvo. Naravno, izmenjeni su načini ponašanja, postajemo sve više zrelije i savremenije društvo koje na drugačiji način gleda na ulogu žene, ali to nije dovoljno jer taj viševekovni patrijarhat inhibira i stvara ženi unutrašnje prepreke. Mnoge od njih vrlo predano rade, ali se ne osećaju dovoljno sigurno da izađu u javni život.

Janković je rekla da kao Poverenica za zaštitu ravnopravnosti svakodnevno daje preporuke i lokalnim samoupravama da postupe prema tim preporukama za unapređenje ravnopravnosti ili u slučajevima izvršene diskriminacije taj diskriminatorni akt eliminišu iz javnog ili pravnog života. Ona je istakla da je opština Gornji Milanovac u potpunosti postupila prema datim preporukama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here