Nakon završetka zimskog raspusta i polaska učenika u škole, epidemiolozi očekuju da bi početkom sledeće nedelje moglo doći do drugog talasa gripa, ali da on ni izbliza po broju obolelih neće biti kao onaj februarski koji je bio sam vrh epidemije.

Ilustracija, foto: Thinkstock

Kako kaže poznati epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, imali smo sreću da se produžetak raspusta poklopio sa lepim vremenom, jer temperatura iznad 10 stepeni Celzijusa nije pogodovala virusu, tako da je skoro prepolovljen broj novih prijava preko nedelje.

– Može se reći i da je mirnija situacija nego što je bila do sada. Deca su pošla u školu, a očekuju se opet topli dani do nedelje što se dobro uklapa u trenutnu situaciju. Od nedelje se opet očekuje zahlađenje koje delimično ogovara virusu, što može da pogoduje da krene drugi talas. Može da se desi da u sledećoj nedelji počne da raste broj obolelih, da do polovine marta imamo još obolelih i onda da počne polako da opada. Može se, dakle, očekivati jedno blago povećanje obolelih od gripa, jedan blagi talas, daleko manji nego ovaj što je bio – kaže za “Blic” epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

On ocenjuje da će od polovine marta broj obolelih početi da opada i da bi do kraja marta trebalo da se završi sa gripom, ali da će biti još poneki pojedinačni slučaj.

No, iako vremenske prilike idu na ruku situaciji sa gripom, iako se ne očekuje dramatičan porast broja obolelih, Tiodorović ističe da je veoma važno da se dosledno primenjuju mere preventive.

– Prva i osnovna mera je da roditelji ne dovode bolesnu decu i škole i vrtiće. Da shvate da prvo čine svojem detetu ako ono bolesno sa temperaturom ne ide u školu i obdanište. Oni štite tako svoje dete pre svega, ali istovremeno i drugu decu. Razredni starešina i trijažne sestre moraju da reaguju ukoliko bolesno dete dođe u vrtić ili školu. Tu nema pardona, mera mora da bude sprovedena do kraja ako hoćemo da stvarno uradimo kako treba. Ne možemo da sprečimo zaražavanje virusom gripa, ali možemo da ga veoma umanjimo, što je takođe od velike važnosti. Da umanjimo broj obolelih – ističe prof. dr Tiodorović.

On apeluje i na poslodavce, da imaju razumevanja za roditelje čija su deca bolesna imoraju da ostanu kod kuće, kao i za zaposlene koji dobiju grip.

– Poslodavci treba da shvate da roditelj koji tako šalje bolesno dete u školu i sam će doći bolestan na posao i da zarazi ostale radnike. Imaće i poslodavac štetu. To nije samo stvar zdravstvene kulture već, jednostavno, razumevanja situacije u kojoj se nalazimo, da tih pet šest dana neće predstavljati nešto strašno. Poslodavac može imati veću štetu ako mu se razbole svi radnici – napominje prof. dr Tiodorović.

On naglašava da nema razloga za paniku, ali ima za oprez i poštovanje svih preventivnih mera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here