Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat obrazovanja Čačak organizovali su danas redovnu godišnju konferenciju. Inače, Svetosavskim balom u Čačku započeta je jubilarna godina u kojoj Unija obeležava 20 godina od osnivanja. USPRS broji 30.000 članova u 763 škole, što je svrstava u najbrojnije reprezentativne sindikate prosvete.

Predsednica USPRS Jasna Janković istakla je najaktuelniji cilj a to je primena platnih razreda.

„Prošle godine u oktobru smo se dogovorili sa Ministarstvom prosvete, ministarstvom finansija i državne uprave i lokalne samouprave da se od 1. januara 2019. primenjuju platni razredi. Da bi mesec dana posle toge saznali da je to pomereno za 2020. i to iz medija odakle smo saznali da je i predsednik države najavio da će se nastaviti sa sektorskim povećavanjem plata gde obrazovanje nije u fokusu već zdravstvo. I ovo je ponovo povećanje resorno, što nema veza sa platnim razredima gde bi osnovice morale da budu iste svima. Mi ćemo i dalje zahtevati da dobijemo zvaničnoi odgovor jer je socijalni dijalog ono što ovde nedostaje”, rekla je Janković.

Janković: Trećina škola nema kapacitet da uvede elektronski dnevnik

U školama u Srbiji se nastavlja sa programom uvođenja elektronskih dnevnika. USPRS je radila istraživanje u osnovnim, srednjim, gimnazijama kao i stručnim i školama za decu sa posebnim potrebama, njihovim članicama.

„Dobili smo rezultate da je oko 25,1 odsto škola u sistemu potpune primene elektornskih dnevnika, ali alarmantni podaci su da čak 30,3 odsto škola ima od jedan do pet računara koji bi mogli da se koriste za elektronski dnevnik koji nastavnik svakodnevno treba da popunjava. Tako da trećina škola nema kapacitet da ga uvede. Negde oko 8,5 obrazovnih ustanova ima 31 i više računara, što je opet malo za one škole koje imaju sto zaposlenih. Starost i kvalitet računara je takođe problem u srpskim školama”, istakla je Janković.

Dobrivoje Marjanović, član predsedništva USPRS ističe da ovo udruženje uvek teži rešenju problema i da njegovi članovi nisu samo kritizeri.

„Racionalizacija u obrazovanju krenula je 2000. godine. Već tad smo sagledali probleme sa kojima smo se kao prosvetni radnici vrlo brzo i suočili. Smanjenje đaka u školama i višak zaposlenih. Danas 30 hiljada nastavnika i profesora radi na određeno vreme bez garancije da će jednog dana biti primljeni u stalni radni odnos. Vlada RS donela je zabranu zapošljavanja, što je apsurdno. Konkursi za nova radna mesta treba da budu otvoreni, ali pod jakom kontrolom, svi znamo koja su to zanimanja deficitarna. Danas se suočavamo i sa problemom da nastavnici rade u više škola, i predaju po nekoliko srodnih predmeta što nije dobro rešenje”, kaže Marjanović.

Član predsedništva USPRS i predsednik SOČ Vladimir Adzić istakao je da sporazum između Vlade i četiri sindikata koji je potpisan još 2015. godine, sadrži šta treba da se uradi u narednom periodu. Prema njegovim rečima od obaveza iz tačaka u sporazumu, sindikati su sa svoje strane sve ispunili, dok Vlada RS, kako kaže, svoje obaveze nije ispunila.

,,Na nivou Srbije smo smestili prema podacima iz 2018. oko 22,5 hiljade tehnoloških viškova ukrupljavanja normi i na tome je napravljena ušteda oko pet milijardi dinara. U sporazumu piše da sve ono što se uštedi treba da se iskoristi za poboljšavanje materijalnog sporazuma, što nije urađeno”, izjavio je Adzić.

On napominje da su svi zahtevi USPRS isti kao oni koji su u decembru izneti taksativno u Beogradu.

,,Jedan od zahteva oko kog smo pregovarali je o platnim razredima gde je do zadnjeg momenta bilo zagarantovano povećanje plata 14,6 procenata, a na kraju smo dobili neko povećanje od devet procenata. Sve ono što se pregovara i priča posle toga kada se konkretizuje, ne bude tako”, rekao je Adzić dodajući da imaju velika potraživanja prema državi i Vladi RS.

Adzić navodi da je USPRS prošle godine tri puta upozoravala i ukazivala na sve ono što je potpisano, a nije realizovano.

,,Mi želimo da jednom podvučemo crtu i da vidimo šta Vlada RS i resorno ministarstvo duguje prosvetnim radnicima, da li je to realno i da li smo mi upravu ili ne. Mi znamo da jesmo, jer smo mi jedini sindikat koji je podneo tužbu protiv Vlade zbog ne ispunjenja zahteva iz 2015”, kazao je Adzić i dodajući zahteve koje potražuju od Vlade RS.

,,Ono što USPRS potražuje od Vlade je isplata za pet Svetosavskih nagrada u iznosu od 25.000 dinara, uštedu iz budzeta isto 25.000 i naravno, nismo odustali ni od platnih razreda koji će poboljšati materijalni položaj u prosveti”, rekao je Adzić.

Predsednik SOČ Vladimir Adzić rekao je da se rešenje problema oko isplate prevoza za 317 kolega u Gornjem Milanovcu privodi kraju.

„Tako je u Srbiji, morali smo svi iz regiona da dođemo na protest prosvetnih radnika u Gornji Milanovac i podržimo kolege gde neki od njih i više od godinu dana nije dobijao novac za odlazak i dolazak sa posla, iako je potpisan kolektivni ugovor koji garantuje svakom čoveku koji radi u prosveti da se može izjasniti da li na posao želi da dolazi mesečnom kartom koju će mu plaćati škola ili će uzimati novac. Agencija za mirenje nas je pozvala gde smo miritelju objasnili šta se dešava i kako se to redovno plaća u Čačku i Ivanjici. Predsednik OO GM USPRS Vladimir Milisavljević dobio je kao povratnu informaciju da će pravnici Agencije za mirenje imati sastanak sa rukovodstvom lokalne samouprave gde će im predočiti da ovaveze moraju biti isplaćene”, kazao je Adzić.

Janković: Škole treba da rade pa čak i sa jednim đakom

Predsednica USPRS-a Jasna Janković izjavila je da ni jedna škola u manjem mestu ne sme da se zatvori i da se deca šalju u gradove pored tog mesta zbog uštede, nego, kako kaže svaka škola mora da postoji sve dok u nju ide i jedno dete.

,,Javno se govori o zatvaranju nekih škola i želim da istaknem naš jasan stav. Borićemo se za svaku školu u Srbiji, za svako dete koje živi u manjem mestu i za njihove roditelje, da ne budu isfrustrirani besom gde im je dete ceo dan. Ja ovoga puta apelujem i na državu da bude bar što se tiče dece zaista odgovorna, ako već nije dovoljno prema onima koji rade u prosveti, da se zaista gleda šta je interes deteta, a ne stalno da se gleda kroz neki novac i da se ušteti 500 dinara, a na drugoj strani se potroši milion i 500 dinara”, istakla je Janković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here