U svečanoj atmosferi u Velikoj sali Kulturnog centra porodicama sa troje ili više dece koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Gornji Milanovac uručene su kartice „Tri plus-cene minus“. Ovom prilikom ukupno 419 porodica, koje su podnele zahtev, preuzelo je svoje kartice.

Predsednik Dejan Kovačević izjavio je da je opština Gornji Milanovac jedna od prvih lokalnih samouprava koja se priključila ovom projektu i dodao da je i sedamdeset privrednih subjekata milanovačke opštine takođe podržalo ovaj projekt.

– Pored porodica koje su do sada aplicirale i dobile karticu, očekujemo u narednom periodu da to učine i oni koji ili nisu čuli ili ovoga puta nisu stigli da apliciraju za samu karticu. Mislim da je ovo jedan dobar benefit i dobar korak za unapređenje života porodica sa troje ili više dece.

Kovačević je podsetio da je lokalna samouprava i pre nego što je potpisan ugovor sa Udruženjem porodica sa troje ili više dece sprovodila svoje mere pomoći, ali smatra da je ovo još jedan dodatan korak koji će, kako je rekao, olakšati da se ostvare svi zajednički ciljevi.

– Moram da napomenem da je organizacija Tri plus jedan odličan primer kako u Srbiji treba funkcionišu udruženja građana i nevladine organizacije. Kako jednostavno može da se pomogne sredini iz koje potičete i kako može da se pomogne Srbiji najbolje govori ova akcija organizacije Tri plus koju smo mi zdušno podržali i koju ćemo u narednom periodu unapređivati. Odluke Skupštine opštine koje će se donositi u narednom periodu, a koje idu u prilog tome da imamo što više dece u Republici Srbiji svakako ćemo u saradnji sa njima napraviti da na najbolji način stimulišemo proširenje porodica, ali možda da se osvrnemo i na one ljude koji prvi put treba da dobiju dete. Da svakom pomognemo da zasnuje porodicu.

Kada je reč o merama pospešivanja populacione politike prvi čovek Gornjeg Milanovca podsetio je da se već nekoliko dobrih projekata sprovodi.

– Sredstva koja izdvajamo kao podsticaj rađana su jedna od većih u našem okruženju. Šezdeset hiljada dinara za prvo i drugo dete, sto hiljada za treće i svako naredno i kada se na to doda sve ono što dolazi sa republičkog nivoa to je pristojna suma novca za neki početak. Takođe, svako treće i naredno dete ima obezbeđen besplatan boravak u vrtiću.

Opština Gornji Milanovac će i u narednom periodu gledati kako ove mere mogu na najbolji način da se nadograde kako bi se pospešio natalitet i pružila pomoć porodicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here