Radnici JKP „Gradsko zelenilo” počeli su sa sečenjem drveća u ulici Veselina Milikića pored Gradskog parka. Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Čačka Milana Bojovića uklanjanje drvoreda predviđeno je projektom rekonstrukcije ulice, ali i rešenjem komunalne inspekcije kojem je definisano da je neophodno da se 24 stabla poseku zbog stanja u kojem se nalaze.

Foto: RINA

„Podsećam, da smo na drugoj strani ulice pre nekoliko godina posekli stabla, koja su nešto manje od deset godina starija, od ovih ovde. Sada se uklanja drveće koja imaju i 50 godina a prema proceni stručnjaka njihov maksimalni životni vek u ovakvim uslovima je oko 60. Vrlo nam je žao zbog seče ovog rastinja, ali smo i srećni i zadovoljni što će ova ulica dobiti jedan potpuno novi izgled”, rekao je Bojović.

Grad Čačak i Ministarstvo privrede će zajedno uložiti oko 33 miliona dinara u kompletnu rekonstrukciju ulice Veselina Milikića u dužini od 440 metara. Po planu je predviđeno suženje kolovoza kao u Ulici Kralja Petra. Međutim, dobiće se trotoar pored gradskog parka i 135 parking mesta od kojih će osam biti za invalidna lica.

„Projektom je planiran da se nakol uklanjanja starog rastinja, posadi 62 stabla na istoj trasi, a u dogovoru sa JKP `Gradsko zelenilo` i da se sa unutrašnje strane žive ograde parka zasadi dodatnih 40 stabala, pa ćemo umesto postojećih 24 imati 100 stabala na ovoj lokaciji”, kazao je Bojović.

On je podsetio da su kritičari, kako je rekao uglavnom članovi opozicije, na isti način negodovali i seču 13 breza u ulici Kralja Petra gde je sada zasađeno 30 novih stabala. Bojović je istakao da su građani Čačka veoma zadovoljni kako ovaj prostor dana izgleda a da će se oni potruditi da i trasa kod gradskog parka bude na ponos svih građana.

„U sklopu projekta ove ulice utvrdili smo da i gradski park ulazi u gradsku saobraćajnicu u gornjem delu do bedema, nekih dva metra, ali smo uspeli da sačuvamo park u ovom obimu u kojem jeste. Važno je napomenuti da korenje stabla koja je već oštetilo i deo trotoara i deo kolovozne konstrukcije može izazvati probleme i sa visokonaponski 10 kV kablom kada bi došlo i do ugrožavanja bezbednosti naših sugrađana”, rekao je pomoćnih gradonačlenika.

Inače, sa rekonstrukcijom ulice će se krenuti najkasnije do 10. marta, a nadležni će se potruditi da ovom centralnom gradskom području kao i stanici Hitne pomoći omogući komunikaciju bar jednom kolovoznom trakom. Izvođač je čačanska firma a završetak radova se očekuje za tri meseca.

Meštani ovog dela grada imaju podeljeno mišljenje kada je seča stabala u pitanju. Mirjani Stojanović je žao lipa koje joj u proleće prelepo mirišu i prave hladovinu.
„To su živa bića i iskreno mi je žao, a i i mojim komšijama”, rekla je za agenciju RINa Stojanović.

Ivan Čolović živi u ovom naselju 59 godina i smatra da je konačno došlo vreme da se izvrši revitalizacija i da se stara stabla zamene novim.

„Odstranjuju se stabla koja su stara i bolesna, a ako se posadi novi drvored to je pozitivno. Međutim, ako to iskoriste da betoniraju tu stranu i da uzmu novac od građana koji se tu parkiraju da bu otišli kod lekara, onda je to kontraproduktivno. Nadam se da će održati reč. Pošto sam video nalog koji je izdao komunalni inspektor Petar Marinović iz septembra meseca prošle godine gde je stručna komisija pregledala stabla i videla da nisu u finkciju. Smatram da je podmlađivanje ispravno”, navodi Čolović.

1 KOMENTAR

  1. Ok, opet se nesto radi. Dobro ili lose videcemo ubrzo. Ali da li ce gospoda tu poceti da naplacuju parking? Pa naravno da hoce. Plati parking pa idi u hitnu ili u dispanzer. A jedno pitanje? Dok vi to rekonstruisete gde ce se roditelji parkirati koji vode male bebe u savetovaliste? Jel to znaci da po najvecem pljusku kojeg ce sigurno biti,majka koja sama vodi dete kod doktora mora da se parkira 3 ulice dalje posto tu nece imati gde?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here