Vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV), od kojih nekoliko tipova su uzročnici raka genitalnih organa, trebalo bi da počne da se primenjuje u aprilu u Srbiji, odnosno kada Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti stupi na snagu.

Pravilnikom je predviđeno da vakcina bude preporučna, odnosno da se na zahtev daje građanima i neće biti na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno nije besplatna, kao što je to slučaj sa vakcinama iz obaveznog kalendara vakcinacije.

foto: Thinkstock

Trenutna cena jedne doze vakcine iznosi oko 100 evra u dinarskoj protivvrednostu, a predviđene su dve doze u razmaku od šest mesedci, znači ukupno oko 200 evra.

Ranije je objavljeno da bi tu vakcinu trebalo da prime devojčice i dečaci, uzrasta od 9 do 12 godina, donosno pre stupanja u prvi seksulani odnos, kako bi se zaštitila od HP virusa, za koje je dokazano da izazivaju rak genitalnih organa, od kojih je najučestaliji rak grlića materice. Srbija je, inače, među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih i umrlih od tog karcinoma.

U Ministarstvu zdravlje potvrđuju za “Blic” da će Pravilnik stupiti na snagu u aprilu.

– Pravilnik donet 2017. godine stupiće na snagu narednog meseca i omogućiti zaštitu građana od HPV – kažu u tom Ministarstvu.

Vakcina neće biti besplatna

U RFZO objašnjavaju za “Blic” da su besplatne vakcine, odnosno one koje se daju na teret Fonda, one koje su u obaveznom kalendaru vakcinacije, a ovde to nije slučaj.

– Propisano je da se za oboljenja izazvana HP virusima sprovodi preporučena aktivna imunizacija, a ta preporučena vakcina ne obezbeđuje se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja – kažu u RFZO za “Blic”.

Srbija u vrhu Evrope po broju obolelih od raka grlića materice

Primena te vakcine trebalo bi u potpunosti da promeni crne zdravstvene statistike. Srbija je, inače, među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih i umrlih od tog karcinoma – godišnje oboli oko 1.500, a umre oko 600 žena, što je našu zemlju svrstalo na neslavno treće mesto, odmah posle Moldavije i Litvanije.

Mnoge zemlje koje su uvele vakcinaciju protiv HPV imaju trend smanjenja obolevanja i umiranja od karcinoma grlića materice, a najbolja iskustva ima Australija, koja je proglasila da će do 2030. godine, zahvaljujući sveobuhvatnoj imunizaciji devojčica i dečaka, iskoreniti rak grlića materice koji je uzrokovan određenim tipovima HPV-a.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here