U organizaciji Ženske odborničke mreže Skupštine grada Čačka, održana je tribina ”Položaj dece u postupku razvoda braka roditelja”. Veliko interesovanje za ovu temu je potvrda da priča o razvodu izaziva veliku pažnju i da nikada nije dosta odgovora kako da se na najbolji mogući način pomogne deci kada se njihovi roditelji razvode.

Stručnjaci se slažu da je razvod nešto što se ne događa odjednom, već je komplikovan proces koji ima svoje faze od kojih svaka ima svoje specifičnosti, opasnosti i načine preveniranja. Razvod kao proces razdvajanja supružnika obično je rezultat bračne krize, te je predrazvodni period karakterističan po tome što je tada mogućnost prevencije i eventualnog spasa bračne zajednice najveća. Do razvoda će ipak dođi ako su problemi prevazišli bračne kapacitete supružnika, a razlike su nepomirljive ili jednostavno nema volje da se zajednički život nastavi.

Adekvatno i zrelo realizovan razvod sprečava dalje zloupotrebe dece u postrazvodnom periodu i roditelji imaju veliku odgovornost da svoju decu zaštite od svih mogućih negativnih posledica koje mogu emotivno da ih poremete ili destabilizuju. Saznanje da će roditelji živeti razdvojeno, gotovo uvek u deci izaziva osećaj tuge i nemira, osim u slučajevima kada je jedan od roditelja nasilan. Ukoliko do razvoda dođe, detetu treba pomoći da se navikne na novi život, jer od roditelja najviše zavisi kako će deca prebroditi ovaj bolan proces.

Roditelji često pitaju kako i na koji način da razgovaraju sa decom o razvodu. Važno je da na najbolji način razumeju potrebe dece i da otvoreno sa njima razgovaraju, da im kažu istinu prilagođenu uzrastu, da uvere dete da nije krivo za razvod, da objasne detetu organizaciju života posle razvoda, da ne govore loše o drugom roditelju i ne traže da čuva tajne, da im pomognu da govore o svojim osećanjima i stalno im pokazuju ljubav. Supružnici moraju da budu svesni da razvodom završavaju brak, a roditelji deci ostaju zauvek.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here