Kancelarija za mlade Čačak u saradnji sa Udruženjem studenata sa hendikepom realizovala je projekat „Jedan dan u mojim cipelama“. Projekat je imao za cilj razumevanje i podizanje svesti o barijerama sa kojima se mladi sa hendikepom svakodnevno suočavaju.

Svesni smo da se mladi sa hendikepom neretko diskriminišu i isključuju iz vršnjačke zajednice, kao i da im mnoge aktivnosti nisu adekvatno prilagođene.

Prilikom snimanja filma u okviru pomenutog projekta, aktivisti Kancelarije za mlade su uzeli za primer različite oblike hendikepa pokazali kako je to bar na trenutak biti „U cipelama“ osobe koja se sa barijerama susreće svakodnevno.

Kako je to bilo obavljati svakodnevne radnje ne videvši ništa? Da li se može zamisliti igranje bilo koje društvene igre u potpunom mraku? Kakav je put od škole do kuće, oslanjajući se isključivo na osobu pored sebe, a ne na svoje čulo vida? Mladi koji su bili deo ovog projekta su pre snimanja svake scene izneli svoja očekivanja, svoje potencijalne strahove, a izjava nakon snimanja scene nam govori da je par minuta bilo dovoljno da se njihovo razmišljanje promeni i da probleme mladih sa hendikepom počnu mnogo „dublje“ da sagledavaju.

Da li je bilo lako prići devojci, a nemati mogućnost izraziti se uopšte? Da li su se osećali prihvaćeno, sedeći u društvu, slušajući njihove razgovore i nemati mogućnosti učestvovanja u istim? Upravo to što nije bilo nimalo lako je i doprinelo povećanju razumevanja i povećanju motivisanosti da se svest i kod drugih po ovom pitanju poveća. Neophodno je. Neophodno je razumeti da put od škole do kuće, koristeći štake ili kolica, nije nešto o čemu ne treba razmišljati, nije nešto što predstavlja deo svakodnevnice bez ograničenja. Ukoliko razumemo, bićemo u mogućnosti da utičemo na prilagođavanje svakodnevnih aktivnosti onima kojima je to potrebno. Svako od nas zaslužuje istu šansu na život, bez izuzetka!

https://youtu.be/yN_mFAd48k4

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here