Direktori javnih preduzeća i ustanova predstavljali su, na današnjoj sednici Opštinskog veća, Izveštaje o radu sa finansijskim izveštajima za 2018. godinu. Pored ovoga, članovima Opštinskog veća Marija Filipović, opštinski pravobranilac, predstavila je Zapisnik Komisije za utvrđivanje osnova i visine naknade štete nastale usled ujeda i napada pasa lutalica.

Komentarišući činjenicu da opština Gornji Milanovac mora da izdvoji oko 330 hiljada dinara za period od dva meseca za plaćanje posledica od ujeda pasa lutalica predsednik Dejan Kovačević je rekao da je ovaj novac veliki za budžet Opštine, ali i da je ovo veliki problem na nivou Republike Srbije.

– Mi smo već imali sastanke u okviru NALED-a gde su razmatrane metode kako u budućnosti, novim zakonskim rešenjima da se ovaj problem reši na nivou čitave Srbije. Ja sam zadovoljan postignutim rezultatima i merama koje smo mi preuzeli, a u nadležnosti su Opštinske uprave.

Predsednik je podsetio da je ranijih godina, u prethodnom periodu, šteta išla i do milion dinara za istu namenu. Dodao je i da lokalna vlast ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom u Čačku i sa njihovim javnim preduzećem koje je preuzelo odgovornost za humano uklanjanje pasa lutalica sa teritorije naše Opštine.

– Oni to mnogo bolje i ozbiljnije rade, nego što su to radili u prethodnom periodu neki drugi koji nisu državni organi. Mislim da još puno toga ima da se radi i na to nas obavezuje i neželjeni događaj koji se nedavno desio u dvorištu Ekonomsko-trgovačke škole.

On je dodao da su na sreću u pitanju ogrebotine ispod lakta deteta, ali je naglasio da takve stvari ne smeju da se dešavaju.

Kovačević je apelovao na sve sugrađane da se domaćinski odnose prema psima, jer se prema njegovim rečima, veoma često dešava da se vlasnički psi nađu na ulici.

– Mi ćemo u narednom periodu podnositi krivične prijave protiv svakoga ko bude vlasničkog psa pustio na ulicu, a mi utvrdimo ko je vlasnik. I sam zakon propisuje obavezu čipovanja pasa, tako da ćemo zajedno sa inspekcijskim službama i drugim državnim organima naći način kako da pronađemo vlasnike. Apelujem na sugrađane da vlasničke pse ne puštaju na ulicu, jer nama u suštini najveća pretnja dolazi od napuštenih vlasničkih pasa koji nisu adekvatno tretirani. Prosto je nemoguća činjenica da vi preduzimate sve potrebne radnje, da trošite dosta novca i za humano uklanjanje životinja, a da se nanovo pojavljuju te životinje na ulicama. Pojavljuju se odrasli psi, što nam ukazuje na to da oni nisu odrasli na ulici, pa su ih ti vlasnici nemarom pustili na ulicu.

Za naredni period u cilju rešavanja ovih problema, predsednik je najavio rigorozne mere.

Kovačević je prokomentarisao i uklanjanje divljih deponija i istakao da se u prethodne tri godine, od kada je ova administracija na čelu Opštine, dosta toga uradilo kako bi grad bio lepši i čistiji.

– Dosta toga smo uradili kako bismo ulepšali naš grad, održavali njegovu čistoću, ali i predupredili neke stvari kada je reč o divljim deponijama. Nismo mi išli samo da čistimo stare deponije, već smo preventivno reagovali i na stvaranje novih.

Kovačević je podsetio da je promenjena i Odluka o komunalnim delatnostima gde sada isključivu krivicu za nastanak divlje deponije snosi vlasnik parcele. On je zaključio da se lokalna samouprava neće baviti time ko je napravio divlju deponiju, već će biti kažnjen vlasnik parcele.

Na današnjem zasedanju, usvojen je i predlog Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Gornji Milanovac, kao i Izveštaj o korišćenju sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Gornji Milanovac za 2018. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here