Svečana ceremonija otvaranja Dana Izraela u Gornjem Milanovcu upriličena je juče u holu Doma kulture. Ispred opštine Gornji Milanovac ceremoniju je otvorila zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, a prisutnima se obratila i zamenica ambasadora Države Izrael u Srbiji, Dženi Sedov.

Dostanić je na početku svog obraćanja podsetila na dugogodišnje prijateljske odnose dva naroda.

– Odnosi između Države Izrael i Republike Srbije veoma su dobri i svakodnevno se dodatno obogaćuju i razvijaju. Dve zemlje, koje su često delile i istorijske sudbine opredeljene su za razvoj prijateljskih odnosa i u narednom periodu na obostranu korist i zadovoljstvo. Naši najstariji sugrađani, koji pamte ratna vremena, sećaju se u čuvene porodice Ota i Pavla Bihali, osnivače izdavačkog preduzeća Nolit. Ova porodica je nakon sloma Kraljevine Jugoslavije, aprila 1941. utočište od ratnih nedaća pronašla u Gornjem Milanovcu, u kući Vasilija Vasiljevića. Svi Milanovčani su u tim najtežim vremenima za pripadnike jevrejskog naroda znali da je porodica Bihali pronašla sklonište u Gornjem Milanovcu, ali o tome nisu govorili ni reč.

Ona je izrazila veliko zadovoljstvo što će se Država Izrael na par dana preseliti u Gornji Milanovac i što će Milanovčani imati priliku da upoznaju kulturu ove države koja se nalazi istočnoj obali Sredozemnog mora.

Zamenica predsednika opštine je rekla i da je bilo razgovora sa predstavnicima izraelske ambasade o zajedničkoj saradnji u budućnosti.

– Razgovarali smo o konkretnim stvarima koje bismo mogli da ostvarimo putem projekata. Već u aprili mesecu bićemo gosti Ambasadi na jednom događaju gde će biti prezentovan projekat pomoći poljoprivredi.

Ona je zaključila da i pored toga što lokalna samouprava izdvaja sredstva za pomoć poljoprivredi, Gornji Milanovac će aplicirati za neke od projekata ukoliko bude ispunjavao uslove, kako bi dobili dodatna sredstva.

Zamenica ambasadora Države Izrael u Republici Srbiji, Dženi Sedov, zahvalila se gospođi Dostanić i Kulturnom centru Gornji Milanovac na ukazanoj prilici da prikažu svoju kulturu.

– Naša saradnja je na jako visokom nivou, ali dosta toga može da se uradi kako bi se saradnja unapredila. Jedan od glavnih ciljeva Ambasade je da ide i u druge gradove osim Beograda, da prikaže svoju kulturu i da ljudima pruži priliku da se upoznaju sa modernom izraelskom kulturom.

Dani Izraela u Gornjem Milanovcu traju od 11-14. marta. U ova četiri dana, Milanovčani će imati priliku da vide izložbu „Pisma Hilde Dajč“ i „Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“. Izložba o Hildi Dajč posvećena je devojci jevrejskog porekla koja je poslednje dane života provela u logoru Staro Sajmište, autora Aleksandra Zografa. Drugom izložbom prikazan je Tel Aviv, moderan mediteranski grad koji je prestonica bauhaus arhitekture i čuva više od 4000 građevina koje su izgradile nemačke arhitekte jevrejskog porekla. Postavku ove izložbe priredio je Miha Gros, a dizajn je uradio Zaron Levi.

Dane Izraela upotpuniće i projekcije izraelskih filmova, novije produkcije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here