Grad na Moravi i zvanično će dobiti svoje pozorište, na sednici Gradskog veća usvojen je i Statut kojim su regulisane pravne stavke i postavljen vršioc dužnosti direktora, čačanski glumac Bratislav Janković.

foto: RINA/I. Nikolić

“Iz budzeta grada izdvojeno je tri miliona dinara, za programsku i umetničku realizaciju pozorišnih predstava. Planirano je da do juna meseca izađemo pred publiku sa jednom premijerom, a do oktobra ili novembra sa još jednom. Tim izdvojenim novcem realizovaćemo i druge propratne troškove”, izjavio je Bratislav Janković.

Gradsko pozorište u Čačku za početak imaće samo jednog zaposleng i nalaziće se u novoj zgradi gradske Biblioteke.

“Moja obaveza kao vršioca dužnosti direktora jeste da završim sve pravne poslove i da uradim apsolutno sve kako bi pozorište do 2020. godine moglo da funkcioniše bez ikakvih problema. Trebaće vremena da se stane na noge, da se obezbedi prostor kasnije za scenografe, kostimografe i da se pozorište opremi u kadrovsom smislu. Čačak ima dosta talentovanih, školovanih glumaca ali na početku može da se funkcioniše bez ansambla, ali bez tehnike ne”, rekao je Janković.

Prva premijera čačanskog pozorišta bila je u oktobru 2018. godine kad je u sali KUD “Dule Milosavljević Žele” odigrana predstava “Triptih o radnicima”, koja je izazvala oduševljenje kod publike.

“Ponovno izvođenje je 29. marta u novoj sali gradske Biblioteke, pa će građani po prvi put moći pogledati predstavu u novom prostoru. Dolazi nam i selektorka za festival “Joakim Vujić”, pa se nadam da će nas selektovati i da ćemo učestvovati na tom festivalu. Predstava “Triptih o radnicima” rađena je uz veliki entuzijazam, glumci su čak primili minimalne honorare, ali ništa nije bilo važno sem da sve dobro odradimo”, kaže Janković.

Polovinom februara gradsko pozorište Čačak primljeno je u Zajednicu pozorišta Srbije, tako da je u istom rangu sa svim ostalim gradovima u okruženju.

“Čačak je nakon više od 60 godina dobio bitnu instituciju kulture, upravnici pozorišta koji su glasali imali su razumevanja da se tek gradimo, iako imamo za sada samo jednu predstavau i samo jednog zapolsenog”, zaključio je Bratislav Janković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here