Depozit za otvaranje turističkih agencija, mogućnost da se turistički inspektor pojavi anonimno kao kupac aranžmana i oduzimanje licenci za rad turističkoj agenciji kojoj se dva puta u jednoj godini zabrani rad novine su danas donetog Zakona o turizmu.

foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Pored dosadašnje obaveze garancije turistickim agencijama uvodi se i depozit kao uslov za dobijanje licence, a državni sekretar u Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma Miroslav Knežević kaže za Tanjug da se ova obaveza uvodi “kako ne bi mogla tek tako da se otvori turistička agencija bez ikakvog kapitala”.

– Uskladjivanjem nivoa depozita i garancija imaćemo veći stepen zaštite naših putnika, jer u slučaju da dodje do većih šteta nama je cilj da napravimo balans izmedju vrednosti prodatih aranžmana i onoga što može nadomestiti tu vrednost u slučaju da ne dodje do realizacije putovanja – objasnio je Knežević.

Zakonom o turizmu tako se stvara osnov da se ubuduće turističke agencije organizatori putovanja razvrstaju u kategorije, u odnosu na broj putnika i vrednost aranžmana, objašnjava on i dodaje da će sve biti uredjeno pravilnikom na čijoj izradi će raditi radna grupa koja će biti formirana u narednih desetak dana.

Knežević kaže da je novim zakonom dodatno uvedena mogućost za oduzimanje licence kod organizatora putovanja “ako u jednoj godini dodje dva puta do zabrane rada”, a objašnjava i da će turistički inspektori pri kontroli moći da nastupe i kao anonimni kupci aranžmana.

Zakon o turizmu omogućava i turistički vodičima da za licencu polažu i na znakovnom jeziku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here