Saopštenje Dušana Radojevića, člana Gradskog veća za mlade i kulturu i funkcionera Srpske napredne stranke koje prenosimo u celosti:

– Svedoci smo da su proteklih dana mnogi građani putem elektronske pošte i medija obaveštavani, od strane udruženja za ljudska prava, da su za nerede odgovorni organi reda, umesto da je odgovornost na opozicionim političarima, što zapravo jeste slučaj. Smatram da je u najmanju ruku neumesno da se pojedina nestranačka i nepolitička udruženja kao predstavnici civilnog sektora stavljaju na bilo koju političku stranu.

Ne postoji opravdanje za nasilje i za svaku osudu je pokušaj da se vandalizmu da legitimitet. Kažu da “U društvu koje pretenduje da bude demokratsko, elementarno je postojanje institucialnog dijaloga sa predstavnicima građana i predstavnicima opozicije”. Želim da vas podsetim da je opozicija samovoljno napustila Skupštinu, najlegitimniju instituciju za dijalog između vlasti i opozicije. Što se protesta tiče, građani šetaju u tri kolone. Prva je ona u kojoj su građani koji žele da ukažu na određene probleme u zajednici i društvu. Njih moramo i hoćemo rešavati, zajedno. Druge dve, manje, su političari i to oni koji su dvanaest godina bili na vlasti i pokazali koliko znaju i oni koji nikad na vlast neće doći jer sem mržnje i nasilja nemaju šta da ponude. Prva kolona ujedno šeta i protiv druge dve, koje joj samo predstavljaju teret oko vrata time što ih koriste i pozivaju se na njih. Danas svi znaju da protesti više nisu građanski već politički i da ih predvode političari koji nemaju legitimitet u narodu a nasilje koje sprovode je reakcija na sve manju podršku u javnosti, jer su građani prepoznali “vuka u jagnjećoj koži”. Narod je taj koji daje legitimitet političkim strankama i ako ga žele, neka ga zatraže na izborima kao u svim normalnim, demokratskim državama.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here