Proizvodna cena maline Moravičkom i Zlatiborskom okrugu gde je najviše uzgajivača iznosi 110,9 dinara po kilogramu, dok je u Prijepolju i Brusu gde ne postoje adekvatni uslovi za rast tog voća cena do 139,3 dinara, utvrđeno je danas u Čačku na sastanku Radne grupe zadužene za unapređenje uzgoja maline u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, plan je da se u narednom periodu napravi rejonizacija voćarske proizvodnje u Srbiji, koja će tačno odrediti najpogodnije oblasti za uzgoj određenih kultura, da se u skladu sa tim nastavi politika podsticaja proizvođačima samo za ona područja na kojima postoji ekonomska isplativost proizvodnje.

Ministarstvo je najavilo da će nastaviti podršku u cilju snižavanja proizvodne cene, kroz povraćaj od 50 do 65 odsto uloženog novca u nabavku opreme, sadnica, sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža i drugih prihvatljivih oblika ulaganja.

Radna grupa je, kako se navodi u saopštenju, preporučila proizvođačima da nastave da rade na povećanju prinosa kroz doslednu primenu agrotehničkih mera i korišćenje kvalitetnih sadnica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here