Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, očekuje da će sve usluge države za građane i privredu za dve do tri godine biti elektronske.

foto: B92

On se i nada da će već ovog leta građani moći preko interneta da zatraže zamenu vozačke dozvole i da im ona poštom stigne na kućnu adresu.

“Posle toga ćemo da pristupimo pasošima i ličnim kartama, koje su mnogo teže, jer MUP traži još jedan otisak prsta prilikom preuzimanja ovih dokumenata”, kaže Jovanović.

Pokrenut je i informacioni sistem eZUP, koji omogućava razmenu podataka po službenoj dužnosti između osam velikih državnih institucija, zatim eKatastar, eRecept, u toku je pilot-projekat eInspektor…

“U planu je da se napravi veliki registar eTurista, gde bi i veliki hoteli i privatnici, naročito u seoskom turizmu, evidentirali svoje smeštajne kapacitete i prijavljivali goste, kako bismo mogli da uredimo oblast turizma”, dodaje Jovanović.

Pored toga, u planu je i projekat centralni registar stanovništva, gde će na jedan klik biti dostupni osnovni podaci o svakom građaninu, a druga svrha je da građani mogu da vide kada je neko od državnih službenika pristupao podacima, najavio je Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here