Pred krajuputašem u malom parku kod Železničke stanice, podignutom 2009. u čast zavičajnih ratnika i civila koji su dali živote za otadzbinu u poslednjoj deceniji prošlog veka, danas je služen parastos Čačanima, vojnicima, oficirima i građanima koje su ubile NATO bombe u proleće 1999.

foto: kabinet gradonačelnika

Činodejstvovali su sveštenici Hrama Svetog Vaznesenja iz ovog grada moleći se za pokoj duša sugrađana (12 vojnika, 6 civila), uz počasnu stražu koju su pored ovog kamenog belega držali vojni službenici ovdašnjeg Tehničkog remontnog zavoda.

foto: kabinet gradonačelnika

Posle intorniranja nacionalne himne „Bože pravde”, okupljenima se obratio gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, poručivši:

„Dvadeset je godina od nezapamćene agresije velike i najmoćnije sile sveta, NATO – a, na malu, slobodarsku i evropsku Srbiju. Uoči napada, glasnogovornik NATO -a, Džejmi Šej, govorio je: `Slobodno, opušteno bombardujte Srbiju, Srbi ionako sve zaboravljaju`. Mi danas znamo da ne smemo zaboraviti to što nam je učinjeno. Uspeli smo da popravimo i porušena preduzeća i kuće, ali životi onih koji su poginuli ne mogu biti vraćeni”.

Todorović je naglasio da je proleće 1999. bilo „zločinačkih 78 dana napada na slobodarsku Srbiju” i dodao:

„Na nama je da to pamtimo, da uvek ponavljamo kako te žrtve nisu bile uzaludne. Neka im je večna slava i hvala”.

foto: kabinet gradonačelnika

O hronologiji događaja tokom bombardovanja naše otadzbine govorila je Lela Pavlović, direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku, navodeći da su napadi na čačanski kraj počeli već 25. marta kad su dve bombe pale na domaćinstvo Domanovića u pomoravskom selu Katrgi, i da su tokom dvoipomesečne agresije u Moravičkom okrugu ispaljeno 273 neprijateljska projektila, od kojih 215 na preduzeća u Čačku, Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici, dok je 58 palo na objekte, livade i šume.

foto: kabinet gradonačelnika

„Ako je NATO agresija završena 9. juna nisu i posledice koje su ostale: izginuli i ranjeni, raseljeni i prognani, razrušena privredni objekti i preduzeća. Preduzeće `Sloboda` je trajno ili privremeno onesposobljeno 80 odsto, srušeno je više od 98 procenata proizvodnih pogona fabrike CER, ogromne su štete od bombardovanja u Tehničkom remontnom zavodu, „Mehanizaciji”, „Prvom oktobru”, „Naftagasu”. Potpuno je uništeno, onesposobljeno za stanovanje ili je pretpelo manje štete ukupno 2.800 stambenih objekata. Stradalo je i jezdinsko-pridvoričko groblje koje se nalazilo u krugu preduzeća `Sloboda`. Godinu kasnije na tom mestu podignut je spomenik. `Za pamćenje! NATO bombe na Srbiju-Čačak, 24.3.-7.6.1999. god. Urušeno je i naše groblje. Od ruševina nastao je beleg da opominje na zločin. MIR MRTVIMA!`” -kazala je Lela Pavlović.

foto: kabinet gradonačelnika

Ona je, zatim, dodala:

„Mir je potpisan, ali rat nije okončan. Nastavljen je na jednom delu teritorije poznat kao Stara Srbija. Od 12. juna do 30. oktobra 1999. usledio je najžešći talas etničkog čišćenja srpskog stanovništva na delu Stare Srbije, tj. Kosova i Metohije u kome je saučestvovao i KFOR nepreduzimanjem aktivnosti ili čak i napadom. Albanski teroristi su u tom periodu kidnapovali 648 ljudi, ubili 447 od toga je zaklano 22, dok je 84 masakrirano, pet spaljeno, 216 ranjeno, fizički maltretirana 321 osoba, opljačkano i useljeno 750 stanova u Prištini, 200 u Kosovskoj Mitrovici, 153 u Gnjilanu. Ukupno, do juna 2003. albanski teroristi su izveli 6.392 napada na Srbe. Plan za martovski pogrom 17.marta 2004. je napravljen pod nazivom „Prolećna reka”. Taj plan je trebalo da bude završni talas etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije. Godine 2008, 17. februara, kosovski Albanci u Skupštini Kosova jednostrano su proglasili nezavisnost Kosova i Metohije od Srbije, što Srbija ne priznaje.”

foto: kabinet gradonačelnika

Na spomenik palima u Čačku, tokom ove svečanosti, vence su položili predstavnici Moravičkog okruga, grada Čačka, TRZ – a u ime Ministarstva odbrane, PU u ime MUP -a, udruženja građana i porodica poginulih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here