Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku počela je besplatna pripremna nastava za maturante srednjih stručnih škola i gimnazija koji nameravaju da upišu prvu godinu studija u školskoj 2019/2010. godini.

Ove godine pripremnu nastavu pohađaće oko 250 srednjoškolaca iz Čačka i drugih gradova. Program se raelizuje iz šest predmeta: matematike, informatike, osnova elektrotehnike, fizike, organizacije i osnova preduzetništva.

Kandidatima je dobrodošlicu na FTN poželeo prodekan za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Nebojša Mitrović objasnivši značaj pripremnog programa.

– Cilj je da se svršeni maturanti što bolje pripreme za proces polaganja prijemnog ispita. Sve aktivnosti koje se sprovode biće organizovane u terminima koji odgovaraju kandidatima. Pripremnu nastavu izvodiće profesori i asistenti fakulteta. Nastava će trajati do sredine juna meseca, a na kraju organizujemo probni prijemni sa identičnom procedurom polaganja prijemnog ispita. Početkom jula očekuje ih pravi prijemni ispit, i očekujemo da se najveći broj njih upisati željeni studijski program u prvom roku. Dosadašnja iskustva su pokazala da se na taj način snižava nivo straha i treme od važnog događaja, kao što je prijemni ispit. Takođe, njihovi rezultati značajno su bolji u odnosu na kandidate koji nisu bili na pripremnoj nastavi — rekao je prodekan Mitrović.

Među učenicima koji će pohađati besplatnu pripremnu nastavu nalaze se i maturanti, Miroslav Stojić iz Nove Varoši i Duško Mićić iz Ivanjice, koji završavaju Tehničku školu.

– Prijavio sam se za onove elektrotehnike, što je nešto iz oblasti koju sada učim. Pripremna nastava znači puno, upoznajemo se sa težinom zadataka i onim što će nam se tražiti na prijemnom ispitu, a važan je momenat i to što je besplatna. Planiram da upišem računarsko inženjerstvo na FTN. Dolaziću svake subote, neće mi biti teško — kaže Miroslav Stojić iz Nove Varoši.

– Pohađaću pripremnu nastavu iz matematike. Ovo je prilika da se upoznamo sa fakultetom, profesorima i da vidimo težinu zadataka koja nas očekuje. Znači i to što je besplatno jer pred kraj školske godine imamo dosta troškova — kaže Duško Mićić iz Ivanjice.

– Planiram da upišem inženjerski menadžment. Pohađaću predmet organizacija. Prijavila sam se iz više razloga. Ovo je najbolji način da se upoznam sa fakultetom. Sa druge strane, ovo je i veliko olakšanje kada su finansije u pitanju jer nećemo morati da plaćamo časove. Takođe upoznaćemo profesore, asistente i biće nam lakše na prijemnom ispitu — smatra Natalija Panić, učenica Ekonomske škole u Čačku.

Učenici koji žele da pohađaju pripremnu nastavu mogu se i dalje prijavljivati.

Podsećamo, srednjoškolci koji se odluče da upišu FTN mogu da biraju jedan od šest studijskih programa: elektrotehnika i računarsko inženjerstvo, mehatronika, inforacione tehnologije, inženjerski menadžment, preduzetnički menadžment i integrisani program studija tehnike i informatike. Većina mesta biće namenjena za studije iz budžeta, a za one koji budu u statusu samofinansirajućeg studenta, iznos školarine je kao i predhodne dve godine i iznosi 81.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here