Sudskim izvršiteljima u sredu ujutru ponovo, 15. put za redom radnici nisu dozvolili da uđu u Fabriku reznih alata (FAR) u Čačku. Iako je situacija bila poprilično naelektrisana, jer je Draško Darijević, načelnik policije u Čačku kažnjen sa 100.000 dinara zbog toga što pre mesec dana nije dao odobrenje policiji da asistira izvršiteljima, nije došlo do incidenata.

foto: Nenad Božović/RAS Srbija

Zanimljivo je da u tom rešenju Privrednog suda u Čačku, piše da će za „slučaj nepostupanja po nalogu, Darijeviću biti izrečena kazna u većem iznosu“.

– Pritisak na radnike se i dalje nastavlja. Osim novčanih kazni, radnicima stižu nove prijave. Ovog puta se od njih traži da budu saslušani i da daju izjavu javnom tužiocu, jer su navodno pripadali grupi koja je sprečavala službena lica, izvršitelje, u obavljanju dužnosti – rekao je Dušan Đelić, predsednik Industrijskog sindikata FRA.

Dok su izvršitelji pokušavali da uđu u fabriku, pojavio lider Dveri Boško Obradović. On je rekao da je po mišljenju Ministarstva odbrane i rešenjem Vlade Srbije iz 2015. godine reč o privrednom subjektu koji je “značajan za odbranu države”.

– Verovali ili ne, sudija krši zakon i nalaže sudsko izvršenje suprotno Zakonu o izvršenju i obezbeđenju. U njemu jasno piše da objekat koji je bitan za bezbednost zemlje ne može biti predmet izvršenja – naveo je Obradović.

Radnici pogona “Kuglična vretena” Fabrike reznog alata naglašavaju da će svaki put sprečiti izvršitelje da uđu, isključivo mirnim protestom pored svojih radnih mesta i ispred ulaznih vrata pogona.

Podsetimo, sudski izvršitelji pokušali su 15. put za redom, uz asistenciju policije da prinudno preuzmu pogon FRA zbog duga fabrike od 4,6 miliona dinara sa kamatama prema jednoj privatnoj firmi iz Čačka, ali su ih radnici sprečili tako što su odbili da napuste radna mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here