Na četvrtom konkursu Ministarstva kulture i informisanja “Gradovi u fokusu” za 11 projekata izdvojeno je 133 miliona dinara, saopštio je danas na konferenciji za novinare ministar Vladan Vukosavljević.

Na konkurs je pristiglo 58 projekata, a Vukosavljević je rekao da su odlučili da ovog puta podrže manji broj lokalnih samouprava sa većim iznosom sredstava.

foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Grad Čačak dobio je 16 miliona dinara za rekonstrukciju dela zgrade nekadašnjeg Okružnog načelstva (zgrade Narodnog muzeja i Međuopštinskog istorijskog arhiva) za smeštaj depoa.

Vukosavljević je podsetio da je Ministarstvo za projekte na četiri konkursa opredelilo blizu 600 miliona dinara, a u skladu sa stavom o značaju decentralizacije kulture i neophodnosti da se kulturni život podjednako razvija u svim pravcima i svim lokalnim samoupravama.

Ministar je konstatovao da je disperzija sredstava regionalno dobro raspoređena, što pokazuje da kvalitetnih projekata ima u svim delovima Srbije, ali uz ocenu da bi gradovi i opštine na jugu zemlje trebalo aktivnije da se uključe narednih godina.

Do sada je važilo da ista lokalna samouprava nije mogla dve godine zaredom da dobija sredstva na konkursu “Gradovi u fokusu”, ali to više neće biti slučaj od sledećeg konkursa, koji će biti raspisan već u januaru.

Vukosavljević je kao svetao primer zalaganja lokalnih sredina pomenuo grad Čačak koji je svojim sredstvima (sa oko tri miliona evra) podigao veliku, modernu zgradu Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis”, i naglasio da bez jakog i održivog kulturnog razvoja društvo neće moći da se suočava sa izazovima vremena.

U ime predstavnika svih ovogodišnjih gradova i opština u fokusu, Ministarstvu su na pomoći zahvalili predsednik opštine Soko Banja Isidor Krstić i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here