Neposredno pred početak 56. Međunarodnog sajma knjiga za decu u Bolonji, na kojem će učestvovati i Izdavačka kuća Pčelica, čačanski izdavač je potpisao ugovor sa jednom od najvećih izdavačkih kuća iz Rusije, kompanijom AST. Pčelica je ruskom izdavaču ustupila prava za objavljivanje serijala ilustrovanih knjiga „Kad su mali velikiˮ, autorke Nikolete Novak i ilustratora Alekse Jovanovića.

O novom poslovnom partnerstvu direktor Izdavačke kuće Pčelica Goran Marković kaže:

– Posredstvom literarnog agenta iz Rusije konačno smo ušli i na rusko tržište knjiga. Veoma smo zadovoljni, jer ruski izdavači za svoju veliku populaciju čitalaca imaju veoma jasne i visoke zahteve, tako da se i Pčelica uklopila u njihove izdavačke potrebe. U Bolonji ćemo imati sastanak sa njima i razgovarati o proširenju saradnje na obostrano zadovoljstvo.

U periodu između dva najveća svetska sajma knjiga za decu u Bolonji Pčelica je sklopila ugovore o izdavanju svojih knjiga i sa izdavačima iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije, a proširena je saradnja i sa novim kineskim izdavačima, tako da sada, pored edicije „Priče iz šumeˮ, autorke Nikolete Novak sa ilustracijama Alekse Jovanovića, kineski mališani mogu čitati i novu ediciju ilustrovanih priča „Prijatelji iz savaneˮ, već pomenutog autorskog tima.

– Lista naših knjiga prevedenih na druge jezike se svake godine proširuje i to je dokaz kvaliteta i pozicije Pčelice na međunarodnom tržištu knjiga. Samo u poslednje dve godine naše knjige su prevedene na kineski, turski, italijanski, islandski, poljski, češki, slovenački, bugarski i druge jezike, a ove godine za Bolonju imamo konkretna interesovanja austrijskih, litvanskih i albanskih izdavača za nove naslove koje predstavljamo u Bolonji – informiše nas direktor Pčelice o pripremama za sajam u Bolonji, koji počinje 1. aprila.

Pored do sada prevedenih knjiga na engleski jezik, koje predstavljaju Pčeličinu poslovnu ponudu inostranim partnerima, ove godine u Bolonji će biti ponuđeni i novi naslovi: četiri enciklopedije serijala „Čudesna planetaˮ, deset knjiga edicije „Naklon ženamaˮ, dva priručnika za mlade „Kad si meta pubertetaˮ, kao i četiri reilustrovana priručnika „Želimo da naučimoˮ.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here