Porodica Jelić iz Miokovaca ostala je bez polovine svog pčelinjaka, jer je došlo do trovanja pčela, pa je 10 od 20 društava uništeno.

foto: RINA

Ovo nije prvi put da zbog nesavesnog prskanja voća dođe do pomora pčela.

– Štetu sam primetio pre dva dana na pčelinjaku kada sam prišao kako bi izvršio pregled košnica. Imalo je dosta uginulih pčela. Posumnjao sam da je to zbog prskanja. Ljudi jednostavno nisu savesni, prskaju preko dana insekticidom. Ne znam ko je uradio ovo, jer je ovo voćarski kraj i dosta se prska. Nije samo zbog pčela nego i proizvodnja voća je u pitanju. Lično sam nabavio pčele da bi imalo šta da mi oprašuje voće, imam kruške na dva hektara. Trebaće mi dva tri meseca da se pčele oporave, a onda ću izgubiti i na voću i na količini meda. Sa dvadeset košnica imao sam prošle godine 100 kilograma meda. Ove godine sam imao bolja društva, a šest godina se bavim pčelarstvom. Po jednoj košnici sam imao 60.000 pčela a sada sa uginućem oko 30.000 – rekao je Dobrosav Jelić za agenciju RINA.

Pčelarstvo i voćarstvo idu jedno uz drugo, ako ne bude pčela neće biti ni voća.

– Inspekcija bi trebalo da izađe malo na teren da vidi šta se dešava. Ovo nije prvi put ove godine da se desio pomor, meni jeste prvi put. Voćar sam i prskam ili rano ujutru ili kasno uveče, preko dana ne može – kazao je Jelić.

Na voćare apeluje i potpredsednik Udruženje pčelara “Čačak“ Dušan Kukić, koji je rekao za agenciju RINA da je i po zakonu izričito zabranjeno da se voće prska danju, a da pčelari izbegavaju da prijavljuju voćare inspekciji da se ne bi svađali sa komšijama, jer su velike kazne.

– Ako se prska danju pčela ide na cvet i dolazi do trovanja, ovo se već nekoliko puta desilo i ove godine u Miokovcima na kajsiji. Molimo voćare da prskanje vrše noći da spasemo pčele, jer bez njih neće biti ni nas. Voćarima je izgleda lakše da prskaju danju, ali nemaju efekta, jer i stručnjaci kažu da je to najbolje raditi noću. Supstance koje se koriste za prskanje treba na listu da budu dva sata kako bi se upila i da bi imalo efekta. Kada se to radi danju ona se brzo osuši ili duva vetar i tada čestice koje su u mikronima vetar raznese i opet ništa nisu uradili – kazao je Kukić.

On je rekao da su organizovali i okrugli sto pčelara u Čačku, ali da je došlo samo nekoliko voćara. Inače, po rečima Kukića pomor se pre neki dan desio i predsedniku jednog udruženja voćara.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here