Čelnici Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Čačka su sa izraelskom tehnološko-razvojnom kompanijom “V tul” potpisali ugovor kojim je predviđeno da studenti u pomenutoj firmi obavljaju plaćenu praksu.

A, o tome koliko je generalni direktor kompanije Hagai Arbel zadovoljan uspostavljanjem saradnje sa FTN, najbolje svedoči činjenica da je već otvorena i kancelarija u gradu na Moravi, pa u Hajduk Veljkovoj ulici petoro ovdašnjih akademaca svakodnevno obavlja praksu.

– Ovaj grad ima veliki potencijal i odlične intelektualne kapacitete u tehnološkom domenu, pa je bilo sasvim logično da, posle Beograda, kancelariju otvorimo i u Čačku. Imali smo u planu da angažujemo samo petoro studenata, ali ovde definitivno nije kraj, jer ćemo nove grupe za praksu formirati i na leto, i na jesen. Studenti ovde mogu da nauče kompleksne stvari vezane za inženjerstvo, a mi ćemo dobiti stručne kadrove koji će nam u daljem poslovanju izuzetno značiti. Dotad, naši stručnjaci svake sedmice dolaze da rade sa mladim Čačanima, a uskoro će i oni dolaziti u Beograd, gde će moći da nauče još i više – najavljuje Arbel.

Kompanija “V tul” se, inače, proslavila kada su njeni inženjeri osmislili “kogita” alat koji pomaže da se bagovi (greške) na mikročipovima eliminišu deset puta brže nego dotad, pa ne čudi to što Izraelci sarađuju i sa najvećim svetskim kompanijama poput “Epla” ili “Fejsbuka”.

Uspešno posluju i na tržištima SAD i Francuske, a gotovo svi razvojni i inženjerski kapaciteti su smešteni u Beogradu, gde je zaposleno oko 40 ljudi specijalizovanih za razvijanje alata i verifikaciju čipova.

– S obzirom na to da sam apsolvent, nije mi bilo svejedno gde ću da obavim praksu. I, na nagovor profesora sam aplicirao u ovoj kompaniji i već započeo rad. Već dosad sam naučio izuzetno bitne stvari koje će mi pomoći da se uspešno bavim poslom za koji sam se školovao. Nije nimalo lako, jer se suočavamo sa kompleksnim verifikacijama mikročipova, ali na fakultetu sam stekao dobro opšte znanje koje mi je pomoglo da lakše pristupim ovoj oblasti – kaže apsolvent FTN u Čačku Vladislav Bukvić koji privodi kraju studije na smeru Elektrotehničko-računarsko inženjerstvo i već dva meseca je na plaćenoj praksi.

PONOS

Dekan Fakulteta tehničkih nauka u Čačku prof. dr Danijela Milošević ističe da je ponosna zbog činjenice da je jedna internacionalna kompanija prepoznala kvalitet ovdašnjih studenata, pa je baš njima pružila nesvakidašnju šansu za dalje napredovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here