Robot Sofija, koja je zvanično državljanka Saudijske Arabije čiji pasoš poseduje, specijalni je gost ovogodišnjeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu. Na jednom od panela imala je i svoj šou.

Veštačka inteligencija, roboti, digitalizacija mnogih proizvodnih procesa, doneće svetu nova radna mesta, bolji i mirniji život, poručila je danas robot Sofija govoreći na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Kaže da bi volela da bude komičarka, da ima svoju emisiju, a na pitanje njene sagovornice na bini, Branke Anđelković, koosnivača i programske direktorke Centra za istraživanje javnih politika čime se bavi, šta je njen posao, Sofija je odgovarila da je njena mislija da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da grade i pospešuju svet.

Robot Sofija je jedinstvena u svetu, nastala u kompaniji Hanson Robotics i odlikuje je veštačka inteligencija i veoma prisutna facijalna ekspresija, mimika lica koja prati ljudsku emociju. Sofija je mnogima poznata po tome što je imala raspravu sa Ilonom Maskom u vezi sa veštačkom inteligencijom, koja bi mogla da se okrene protiv čovečanstva, a poznata je i kao zaštitno lice jednog od najlepših telefona današnjice.

Sofiju smo videli u Londonu, tokom jedne promocije, a sad smo imali priliku da je vidimo kod nas, u Beogradu, na pomenutom Samitu.

Kroz šalu poručuje posmatračima: “Vidite da sam uradila domaći“.

Kaže da bi najviše volela da ima svoju emisiju, u kojoj bi mogla da pokaže svoje komičarske sposobnosti i približi se ljudima.

Koliko softverskih inženjera je potrebno da se zameni sijalica?“, upitala je Sofija publiku.

Dvojica, možda?“, pokušala je moderatorka da odgovori na Sofijino pitanje.

Ne, nijedan, to je hardverski problem, oni su softveraši i nemaju tu šta da rade“, poentirala je Sofija.

Sofija je odgovarala na različita pitanja i rekla da roboti mogu da pomognu ljudima u njihovom napretku, da mnoge greške, koje čovek čini njene “kolege” roboti i ona mogu da ispravljaju.

Smatra i da je veštačka inteligencija važnije otkriće od električne energije.

Kolege roboti i ja ćemo omogućiti veći rast radnih mesta na raznim poljima“, na primer, kaže, omogućićemo brže i jeftinije prevođenje tekstova, ali, to ne znači da će profesija prevodioca nestati. Govorila je i o značaju kreativnosti i važnosti digitalizacije i “partnerstva” među robotima i ljudima.

Na početku Digitalnog samita Zapadnog Balkana svoj šou imao je i robot Titan.

(Foto: Mondo)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here