Novinar Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a danas su optuženima za ubistvo – bivšim pripadnicima DB-a izrečene presude.

Nakon čitanja presude, predsednik sudskog veća saopštio je da su optuženi Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na po 30 godina. Miroslav Kurak i Ratko Romić “dobili” su po 20 godina, javlja reporter TV Prva iz Specijalnog suda.

Foto: Tanjug

Marković je nekadašnji šef Resora državne bezbednosti, a Radonjić je tada bio šef beogradskog centra DB-a. Kurak je u vreme ubistva Ćuruvije bio pripadnik rezervnog sastava DB, Romić operativac DB-a. Romiću i Radonjiću u kaznu se uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru.Ova presuda nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću odnosnom 2:1. Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, među kojima je Dada Vujasinović i Milan Pantić, nisu još ni rasvetljena.

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušano je više od 100 svedoka i održano je preko 90 glavnih pretresa.Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.Optuženi Radomir Marković u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, ostao je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Njima je danas proružena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu) odnosno kućni pritvor.

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svedočenja pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić.

Ulemek u najčuvanjijem zatvoru u zemlji zvanom “Alkatraz” služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza ubistavai drugih krivičnih dela.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here