Naslovna Ekonomija Simens u Kragujevcu pravi vagone za londonski metro

Simens u Kragujevcu pravi vagone za londonski metro

Kompanija “Simens” izgradila još jednu fabriku u Industrijskoj zoni “Sobovica”. Osim za austrijsku železnicu i Beograd, kompozicije za Engleze.

Nemački “Simens” je izgradio još jednu fabričku celinu u Industrijskoj zoni “Sobovica”, kod Kragujevca, a na novoj proizvodnoj liniji biće montirani kompletni tramvaji. Pored najavljene isporuke vagona za austrijsku železnicu i proizvodnje tramvaja za Beograd, već je izvesno da će se šinske kompozicije za masovni prevoz montirati i za londonski metro, saznaju “Novosti”.

U četvrtak smo kontaktirali kompaniju“Simens” u Srbiji, u kojoj su nam rekli da nemaju komentar na ovu informaciju. Ipak, saznajemo da je bečki “Simens” uključen u proizvodnju vozila za novu liniju metroa u britanskoj prestonici. Reč je o projektu od 1,5 milijardi funti, koji treba da bude realizovan 2023. godine. Da li će kragujevački ogranak biti uključen, ni na ovo pitanje u “Simensu” nisu imali odgovor.

U infrastrukturno opremanje Radne zone “Sobovica – Lužnice” država je do sada uložila više od 10 miliona evra i time su stvoreni uslovi da se, pored oko 40.000 postojećih kvadrata hala, fabrike ove kompanije grade na još 20.000 kvadrata. U novim pogonima bi trebalo, kako su najavili zvaničnici, da se prave i lokomotive.

Gradska uprava je urbanističkim planom predvidela da se zona uređuje na oko 700 hektara, a da se proizvodni pogoni izgrađuju na oko 300 hektara, dok će proizvodne hale nići na oko 200.000 kvadrata.

Zvaničnici u Kragujevcu su najavili da će u ovoj zoni bar još osam poznatih svetskih kompanija graditi svoje fabrike. “Novosti” saznaju da je najviše onih koje žele da proizvode auto-delove, pa čak i elektromobile.

FOLKSVAGEN

CENTAR Šumadije je spreman da dočeka “Folksvagen” u svakom smislu – i sa zemljištem, infrasrukturom i radnom snagom, ukoliko ta nemačka kompanija odluči da dođe u Kragujevac – kaže gradonačelnik Radomir Nikolić. – Mislim da investitor, kakav je nemački gigant, traži podneblje kakvo je ovo naše sa zonom u Sobovici, gde se pravi najbolji industrijski kompleks u ovom delu sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here