Vozači dizel automobila koji imaju „euro 5“ motore i starije neće moći da voze u nemačkim gradovima u danima velike zagađenosti. Vlasti u Štutgartu su zabranile „euro 4“ za saobraćaj, pa tako je oko 130.000, većinom dizelaša, ostalo neupotrebljivo.

U isto vreme bi podstakli prodaju električnih i hibridnih vozila. „Ford“ i „Folksvagen“ pripremaju oko 500 brzih punjača koji bi trebalo da budu postavljeni na auto-putevima. Time se i proizvođači vozila donacijama prvi put uključuju u gradnju infrastrukture.

Svaki peti automobil prodat u Evropi do 2025. godine mora biti električni, kažu ekolozi na međunarodnoj radionici novih tehnologija koju je organizovao koncern „Ford“ u Amsterdamu. Proizvođači automobila moraju se aktivno uključiti u izgradnju infrastrukturne mreže, koja će koštati koliko i sam razvoj elektromobila.

„Svaki punjač koji postavimo bilo gde doprinosi širenju mreže. Ideja je jednostavna, lokalna samouprava daje uslove, a mi finansiramo celokupnu stanicu. To košta, ali se i isplati, jer niko neće automobil koji nema gde da se puni“, kaže Stiven Amstrong iz „Forda“.

U Amsterdamu je predstavljeno desetak komercijalnih i putničkih vozila sa hibridnim i električnim pogonom kompanije „Ford“.

Do 2030. godine svaki automobil ove marke moći će da vozi bez uticaja vozača potpuno autonomno – autopilotom.

„Izazov je veliki, treba nam bar destine hiljada baznih stanica 5G mreže, jer autonomna vožnja podrazumeva komunikaciju u milisekundama automobila, puta, učesnika u saobraćaju. Samo zemlje koje to mogu da obezbede mogu da imaju vožnju bez vozača“, objasnio je Roland de Var iz „Forda“.

Bez 5G mreže nema bezbedne autonomne vožnje

Ova kompanija se povlači iz Rusije u okviru strategije izlaska američkih kompanija iz Evrope. Prvi se povukao „DŽeneral motors“ koji je „Opel“ prodao „Pežo–Sitroen grupaciji“.

Fokus operacija ide u Ameriku, gde se otvaraju nove fabrike napredne tehnologije, a deo toga dolazi i do evropske filijale u Kelnu.

Zajednički nastup u prodaji sa „Folksvagenom“ svuda u svetu, naročito u Americi, daće novi kvalitet i profit, kažu analitičari.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here