London – Tereza Mej će možda ući u udžbenike kao premijerka koja je sve pokušala, ništa nije postigla, na kraju je izgubila i ono što je imala“, piše nemačka štampa.

Rok za Bregzit je već jednom produžen na 12. april, ali britanski parlament u brojnim glasanjima nije našao većinu za varijantu izlaska – više puta je odbijan ugovor koji je Vlada premijerke Tereze Mej ispregovarala sa Briselom, odbijeno je i da Velika Britanija bez dogovora naprosto napusti EU kao i da ostane ili pak raspiše novi referendum o istom pitanju, prenosi “Dojče vele”.

Sada Tereza Mej pismom traži od EU da se stvar opet odgodi do 30. juna – to joj je prethodno odobrio parlament u Londonu sa 313 prema 312 glasova. U Briselu je to problem jer su u maju izbori za Evropski parlament. Ako Britanci ne dobiju pravo da glasaju na tim izborima, a ostanu članica EU još neko vreme, moguća je lavina tužbi britanskih građana jer im je uskraćeno pravo na predstavnike u zakonodavnom telu EU.

Tereza Mej zato kaže da bi London uradio sve da napusti EU do 22. maja, ali da će početi sa pripremama za glasanje na izborima. Oni bi morali biti raspisani za teritoriju Velike Britanije najkasnije do 12. aprila. Učešće na još jednim evropskim izborima ne bi bilo dobro dočekano u redovima konzervativaca Tereze Mej.

„Najbolje među odreda lošim rešenjima bilo bi odlaganje Bregzita za još dve godine“, piše Fraje prese(Kemnic). „London bi imao vremena da raspiše nove izbore ili održi drugi referendum. Brisel bi morao da proguta žabu jer bi Britanci do tada imali pravo glasa u Briselu. Ali veliko je pitanje da li Mej još ima snage za ovakav potez.“

List Velt (Berlin) piše: „Tereza Mej će možda ući u udžbenike kao premijerka koja je sve pokušala, ništa nije postigla, a na kraju je izgubila i ono što je imala. Od dana dolaska na funkciju u julu 2016. je njen prioritet bio da odobrovolji tvrdolinijaše u među svojim konzervativcima. Normativna snaga činjenica – da je nemoguće napustiti EU, a zadržati sve prednosti EU – sada se probija u političku realnost. Umesto da je to priznala na početku, Mej je izložila svoju zemlju i Evropu politički i ekonomski izrazito štetnom procesu rastakanja.“

„Bregzit je trebalo da bude put u zlatnu budućnost. Atmosfera napretka? Od toga nema ništa“, piše Frankfurter algemajne cajtung. „Više vladaju očaj, frustracije i bes. Kada se jednom budu ispitivali razlozi zašto poverenje ljudi u politiku svuda opada, na ovom primeru će moći svašta da se nađe.“

Frankfurter rundšau tumači: „Najčistije rešenje bio je i ostao drugi referendum. Na njemu se Britancima ne bi postavilo isto pitanje kao 23. juna 2016. već novo: Da li ste za ugovor o istupanju iz EU koji je u međuvremenu sačinjen? Vreme je da se konačno obiđu nejasnoće Bregzita jednim planom koji bi svima bio razumljiv. Jer neće večno ostatak EU trpeti britanske apsurde.”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here