Čačak – U portu Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg danas su pristigli materijal i radnici koji će u okviru rekonstrukcije Hrama postaviti horose i polijeleje.

“Zaljhvaljujući gradu Čačku sproveli smo u delo naš plan kad je u pitanju osvetljavanje Hrama. Postavićemo horose izrađene kao što se to radilo nekada davno, na njega idu sveće, a unutra ćemo staviti polijeleje u kojima zbog praktičnosti neće biti sveće već sijalice. To će našem Hramu dati izuzetnu lepotu, a prilikom bogosluženja imaćemo momenate kad ćemo ugasiti svo osvetljenje na struju i imaćemo Hram osvetljen samo svećama, po ugledu na velike svetinje”, rekao je starešina Hrama, sveštenik Marko Mirković.

 

 

Starešina Hrama sveštenik Marko Mirković, foto: RINA

On kaže da samo uz pomoć grada Čačka prešli i ovaj korak u rekontrukciji hrama.“Vrednost ove donacije je oko 50 hiljada evra, jer su i horos i polijeleji izrađeni od livene bronze”, istakao je starešena Hrama u Čačku i dodaje da su svi veliki radovi koji su planirani u četvrtoj rekonstrukciji uspešno privedeni kraju.

Postavljanje horosa i polijeleja, foto: RINA

“Zamenjena su stakla na prozorima, a očekuje nas oslikavanje Hrama. To je veliki posao koji će iziskivati period od pet do deset godina. Neophodno je da se skupe sredstva, a uz blagoslov već smo pronašli umetnika koji će to uraditi, u pitanju je akademski slikar Radan Radojlović”, kaže sveštenik Mirković.

Horosi i polijeleji izgrađeni od izlivene bronze, foto: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here