Srbi su drugi na svetu po količini mesa koje pojedu. Na brojnim manifestacijma u toku godine kroz celu državu, strada omanji stočni fond, a onda slede porodične proslave i krsne slave, gde se dodatno omrsi brk.

“U Srbiji bilo kakavo veselje ne može da prođe bez praseta. Ali i kad se tuguje, na sahranama i zadušnicama isto mora na trpezi biti prase, ili jagnje”, kaže Mile Jelić čuveni čačanski pečenjar.

A jedan grad u Srbiji ipak prednjači po broju pečenjara, a to je – Čačak. Ovde se nalazi preko 100 pečenjara u kojima se služi prasetina ili jagnjetina, što ovaj grad čini prestonicom dobrog zalogaja. A čačansko pečenje je posebno iz više razloga.

“Isključivo ga pečemo na drva u turskim pećima i to mesu daje poseban ukus. Bitno je i kakvo je prase, pa ne sme da bude ni mnogo masno, ni mršavo”, priča Vladan Janković čije pečenje je nadaleko poznato.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here