Ovo je tradicionalno okupljanje i druženje koje organizuju sva udruženja, a priređena je i žurka u renoviranom čačansko Domu, koja je potrajla do kasno u noć.

„Na takmičenju u futsalu za veterane učestvuju ekipe u čijem su sastavu mnogi bivši fudbaleri, a uključili smo u turnir i mlađe, jer se kroz ovaj sport upoznaju… Nama ovi turniri mnogo znače i tokom godine ima ih deset. Beograd je domaćin 18. maja, u septembru Kragujevac, u oktobru Sarajevo… Raspored se pravi na početku godine. Pored toga održava se i Državno prvenstvo za gluve i nagluve u organizaciji Sportskog saveza Srbije”, rekao je Budiša Joković, predsednik SUGN za PZS i najavio da će na Evropskom prvenstvu u rukometu, koje će se održati u Danskoj, u državnom timu biti i dvojica Čačana, braća Đorđe i Miroslav Domićević.

Sebastijan Sokole već 27 godina živi u Švajcarskoj, rođen je u Sarajevu a školovao se u Užicu. Druži se sa mnogim čačanskim gluvim sportistima, pre svega fudbalerima i rukometašima, jer se i sam bavio ovim sportovima. Jedan je od najangažovanijih organizatora mnogih takmičenja gluvih i nagluvih sportista u zemljama bivše zajedničke zemlje.

Sebasitan Sokole – Foto: PZS

„Sećam se mnogih generacija gluvih u bivšoj Jugoslaviji, dobro smo se družili, vezivala nas je i ljubav prema sportu. Mnogo puta sam dolazio i u Čačak, Beograd, Kragujevac… Bili smo jedna porodica. Mnogi su se povukli u sebe, a mi nastojimo da ih probudimo. Sve više ljudi nam se priključuje, tako da opet stvaramo dobru tradiciju. Lepo je uvek kada se okupimo”, poručio je Sokole za PZS.

Davor Maričić iz Zagreba jedan od učesnika futsal turnira, rekao je za PZS da su uzvratili posetu jer su i Čačani bili njihovi gosti na Međunarodnom turniru u Zagrebu gde su osvojili prvo mesto.

Davor Maričić – Foto: PZS

„Treba da negujemo gostovanja, jer danas u svakom gradu imamo turnir, kako bi se uključilo što više mladih i veterana kako se sport ne bi ugasio. Mi smo mali klub sami se finansiramo uz malu pomoć sponzora”, rekao je Maričić.

Edin Čekić, predsednik „Mladosti“ iz Sarajeva, rekao je da članovi ovog sportskog društva sa velikom radošću uzvraćaju posetu Čačku.

Edin Čekić – Foto: PZS

„Gluvi su malobrojna i veoma usamljena grupa, a mnogi su u teškoj finansijskoj situaciji. Zbog svega toga rado prihvatamo svaki poziv za druženje. U Zagrebu, Kragujevcu, Čačku i Sarajevu brojni su sportisti, ali nam je potrebna mnogo veća pomoć društva…”, ocenio je Čekić.

Pravi takmičarski duh vladao je i na turniru u pikadu. Na crtu je izašlo 12 žena i šest muškaraca, a došli su iz Beograda, Leskovca, Užica, Kragujevca, Obrenovca i Aranđelovca. Zorica Petković, predsednica Udruženja gluvih u Čačku, rekla je da se ovim sportom bave mnogi članovi. Na jesen je i Državno prvenstvo, za koje će Čačak konkurisati.

Foto: PZS

„Sport je za gluve i nagluve veoma važna aktivnost. Mnogi rade, imaju porodice, tako da malo ostaje vremena za druženje… Ali kada se organizuju takmičenja, svi veoma rado dođu. Uglavnom su to stara poznanstva, tako da se uvek obradujemo kada se ponovo vidimo. Ovo je prilika da se i mlađi kroz ovu rekreaciju upoznaju i postanu prijatelji, da putuju…”, rekla je Petković za PZS, koja se od mladosti bavi streljaštvom. Zahvaljujući tome, proputovala je celu Srbiju i bila u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, odakle je donela brojne medalje.

Čačanski tim u pikadu činili su Jelenko Mandić, Ivan Jevremović, njegova supruga Danijela i Sunčica Ilić.

„Pošto smo mala zajednica, koristimo ovakve prilike da razmenimo iskustva, da popričamo o svakodnevnim problemima i kako ih rešavamo, bodrimo i pomažemo jedni drugima. Volim da dođem u Dom, da odigram partiju pikada, a voleo bih da opet imamo kuglanu, jer sam se ranije bavio i ovim sportom”, kazao je Jevremović, koji je u ukupnom plasmanu osvojio drugo mesto.

Inače, električne aparate za pikado obezbdio je Predrag Panić, inače organizator Lige zapadne Srbije u elektronskom pikadu.

Ivan je i svoju suprugu Danijelu uspeo da zainteresuje za pikado. Ona je završila Ekonomsku školu u Čačku i na nagovor svog oca počela da dolazi u Udruženje, gde je upoznala supruga. Imaju ćerku koja ide u drugi razred, Danijela joj pomaže u učenju, tako da malo vremena ostaje za druženje, ali dođe bar jednom sedmično u Dom.

U ime Udruženja gluvih i nagluvih, Budiša Joković zahvalio je na podršci i finansijskoj pomoći Gradu Čačku, pekari „Pons“, i OŠ u Preljini.

U futsalu se za medalju borilo ukupno 12 ekipa (sedam timova veterana i pet seniora). Pored domaćina, učestvovali su gosti iz Zagreba, Sarajeva, Beograda, Kragujevca, Užica, Obrenovca i Leskovca. Prvo mesto, u kategoriji veterana, osvojila je ekipa „Olimpija“ iz Beograda, drugo su zauzeli Kragujevčani, a treće Čačani. U kategoriji seniora najbolji je bio tim iz Kragujevca, drugo mesto osvojili su Užičani, a Čačani su i ovog puta bili treći.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here