ČAČAK – Nikad veća gužva na Sajmu zapošljavanja, koji je danas po 18. put održan u holovima čačanskog Doma kulture.

Prava jagma vladala je kod štanda kompanije “Forverk“, koja je za svoje dve fabrike u Preljini “Forverk autotek“ i “Eldisi“ iskazala potrebu za 140 radnih mesta.

Došao sam da predam svoj CV za rad u ovoj fabrici. Posle nekoliko decenija jedna velika fabrika se otvara u Čačku i voleo bih da budem deo toga. Po zanimanju sam mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i mislim da bih mogao da odgovorim izazovima u ovoj fabrici. Verujem da ću biti primljen – rekao nam je Aleksa Stefanović (22) iz Čačka.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da ga za njega ne predstavlja iznenađenje činjenica da je najveća gužva na sajmu upravo kod štanda “Forverka“.

To je novi poslodavac, uložili smo ogromne napore da tu kompaniju dovedemo u Čačak. Podsetiću da je još jedna nemačka kompanija “Viland“ već zaposlila 100 radnika. Očekujem i da “Forverk“ i “Eldizi“ krenu tim putem i da već za godinu dana u te dve kompanije imamo 500 zaposlenih. Naredne godine verujemo da će ih biti još više. Ohrabrujuće je i to što i sve više čačanskih firmi traže nove radnike – rekao je gradonačelnik Todorović.

On je najavio da je tekstilna industrija u Čačku doživljava veliku ekspanziju, precizirajući da firma “B-eksport“ uskoro u Ježevici otvara novi proizvodni pogon. Prema njegovim rečima, jako dobro posluju “Tifani“ i “PS fešn“, ali da se sve više razvija i mašinska industrija.

Na ovogodišnjem Sajmu zapošljavanja 49 preduzetnika i kompanija koji su registrovani u Čačku iskazalo je potrebu za 410 radnika različitih profila i stručne spreme.

Direktor lokalne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Saša Obradović izrazio je uverenje da će veliki broj građana koji su danas bili u potrazi za poslom pronaći zaposlenje.

Prema podacima od 1. aprila, u Čačku je evidentirano 7.291 nezaposlena osoba, što je najmanji broj u poslednjih četvrt veka.

Dominira potražnja za zanatskim zanimanjima, i to uglavnom mašinske struke. Evidentno da postoji deficit za tim zanimanjima. To je dobar singal našim roditeljima koju školu deca da upisuju – poručio je Obradović.

Izvor: Morava info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here