U rekonstrukciju i adaptaciju prostorije uloženo je preko tri miliona dinara. Najviše sredstava uložila je sama škola, dok su merni stolovi urađeni sredstvima Grada, 200.000 dinara, koja su dobijena na konkursu za udruženja građana na koji su aplicirali studenti preko svog udruženja.

– Uz podršku uprave škole izvršena je adaptacija i sanacija dela zgrade, nabavljena je merna oprema i merni pribor. Veliku zahvalnost dugujemo profesoru Slavku Vardiću koji je sada u penziji, a koji je započeo forirmianje laboratorije. Na dobrom smo putu da studentima damo što bolja znanja kako bi bili konkurentni na tržištu rada. Cilj strukovnih studija je da studenti izađu sa diplomama ali i znanjem koje odmah mogu upotrebiti i primeniti u firmama. Zahvaljujem se studentima koji su uložili i svoj rad i inicijativu, rekao je direktor Visoke škole Dragan Brajović.

Profesor Božimir Mišković podseća da je jedan od ciljeva Visoke škole maksimalna podrška teorijskoj nastavi praktičnim vidovima nastave, od navođenja konkretnih primera u okviru predavanja, preko laboratorijskih vežbi do stručnih poseta i stručne prakse u preduzećima.

Foto: VŠTSS

– Ova laboratorija treba da unapredi i osavremeni praktičnu nastavu iz oblasti elektrotehnike. Trenutno je opremljena za vežbe iz oblasti električnih merenja. To je predmet gde se stiču znanja o principima rada rukovanju mernom opremom i osnovnim mernim metodama. Akcenat u opremanju je dat na nabavku digitalnih mernih instrumenata. Pored postojećih mernih analognih i digitalnih sredstava i pribora, nabavljeno je dosta savemene merne opreme, od digitalnih osciloskopa, analizatora spektra, signalnih generatora, digitalne opreme za merenje energije, snage, uzemljenja, izolacije do digitalnih multimetara visoke rezilucije. Plan je da se laboratorija koristi i na specijalističkim i master studijama, kao i za ispitivanje prilikom pisanja stručnih radova za časopise, diplomskih, specijalističkih i master radova, i projektovano u budućnosti, u inovativni centar, najavljuje profesor Mišković.

– Zaštitni znak laboratorije je Teslin kalem, viskonaponski visokofrekventni oscilatorni sistem, čiji je rad demonstrirao naš student Ilija Ječmenica koji se angažovao i oko nabavke i postavljanja Teslinog kalema. Sa grupom studenata radio je na opremanju laboratorije, izradi mernih stolova, kabliranju, grafičkom osmišljavanju zidnih površina…. Vidimo ga kao budućeg laboranta. On je demonstrirao i jedan jednostavan, a zanimljiv način bežične komunikacije.

– Svaka laboratorija dosta koristi studentima. Kao škola strukovnih studija, mi bi po njenom završetku trebalo bi da se odmah zaposlimo i da odmah radimo. Ova laboratorija će tome doprineti. Reč je o pametnoj laboratoriji. Pomoću mobilnog telefona možemo da je kontrolišemo, da palimo svetla, utičnice…Ona je ekološki čista, koristimo solarne panele…Tu su dva Teslina kalema napona preko 200.000 volti, čija varnica dostiže skoro dva metra. Pohvalio bih svoje kolege koje su učestvovale u ovom projektu, rekao je student Ilija Ječmenica.

– Iz eletkričnih merenja imamo veliki broj vežbi, i zato je značajno da laboratorija ima odlične uslove za rad. Eletrična merenja se najlakše uče ako radimo nešto praktično, oslabađamo se straha u dodiru sa strujom, kaže student Zoran Perić. Na studijskom programu elektrotehnika i računarstvo naša škola već ima više laboratorija, kao i tri računarska kabineta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here