Oko 85 odsto žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama učestalo i uobičajeno, pokazuje istraživanje OEBS-a o dobrobiti i bezbednosti žena u jugoistočnoj i istočnoj Evropi. Zabrinjava to, što svaka treća žena smatra, da je nasilje u porodici privatna stvar, koju treba rešavati u porodici.

Navodi se i da su sramota, ekonomska zavisnost, strah od osvete i nepoverenje u službe glavne prepreke što se nasilje ne prijavljuje.

“Ono na šta da treba da obratimo pažnju u budućnosti je što jedan ne mali procenat žena smatra da je nasilje gotovo normalna stvar. Mislim da treba da radimo sa svima i da edukujemo žene i šta je psihološko, ekonomsko nasilje i da im napravimo put kako da iz tog nasilja izađu”,  rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio kaže da rezultati istraživanja u Srbiji pokazuju da je slična situacija kao i u drugim evropskim državama.

“Primer je i moja zemlja Italija gde takođe mnogo žena kažu da su doživele nasilje od partnera. Pitanje nasilja je naš zajednički problem, a Srbija može da ima vodeću ulogu u regionu kada je reč o rešavanju tog pitanja”, rekao je Oricio.

Istraživanje o dobrobiti i bezbednosti žena sproveo je OEBS tokom 2018. u sedam zemalja učesnica OEBS-a – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji,
Moldaviji i Ukrajini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here