Naslovna Sport Blic: Nacionalni fudbalski stadion biće grad za sebe

Blic: Nacionalni fudbalski stadion biće grad za sebe

Nacionalni fudbalski stadion moći će da primi 60.000 navijača, prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara. Ta parcela koja se nalazi u Surčinu sada je poljoprivredno zemljište i u narednom periodu biće pretvorena u građevinsko.

Ministar finansija Siniša Mali koji je od početka uključen u priču oko ove investicije, ekskuluzivno otkriva za “Blic Biznis” da će fudbalski stadion biti multifunkcionalnog karaktera, da su u toku pregovori sa renomiranim svetskim kompanijama iz različitih delatnosti, koje u okolini stadiona hoće da ulože značajan novac, kao i da ceo koncept podrazumeva kombinaciju ulaganja u industriju, turizam, tehnologiju, zabavu, kulturu i gradnju stambenog kompleksa.

“Pre nego što smo ušli u celu priču, uradili smo analizu koje sve zemlje u okruženju imaju nacionalne stadione i videli da Albanija i Budimpešta završavaju, svoj kao i da ga Rumunija već ima. Pošli smo od toga da je sport odavno prestao da bude samo sport i da je reč o velikom biznisu posebno ukoliko govorimo o fudbalu. Naš cilj je sa sa Nacionalnim stadionom, kroz sportske događaje i sportske manifestacije promovišemo Srbiju ali i da istovremeno zađujemo od turizma i stanih investicija – ocenio je Mali za “Blic Biznis”.

Kapacitet stadiona 60.000 mesta

U budžetu za ovu godinu je predviđen novac za projektovanje stadiona. Ministar kaže da će se sa radovima krenuti vrlo brzo kao i da se završetak očekuje za dve i po do tri godine.

“To i nije toliko velika investicija koliko koristi treba da donese. Ceo koncept treba da se zove “Stadion siti”, a to podrazumeva mnogo toga. Plan je da u okviru stadiona napravimo ceo grad. Biće tu izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, ali i tehnološki park koji uključuje dolazak velikih svetskih trgovačkih lanaca. Već pregovaramo sa kompanijma IKEA i KAUFMAN a koje su vrlo zainteresovane da se nađu u okviru celog kompleksa. Biće tu i jako mnogo poslovnog prostora kao i kompletan stambeni blok – kaže Mali i dodaje da će sve to biti privatne investicije koje država neće subvencionisati.

Ovogodišnjim budžetom predviđen je novac za projektovanje

Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, na 65 hektara saobraćajna infrastruktura. Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta. Planirana je i izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na auto-put Beograd-Šid sa obilaznicom. Posetioci će, prema najavama, do stadiona moći da stignu i železnicom, jer je u planu proširenje linije 4 “BG voza”.

Nacionalni stadion će, prema rečima ministra, na taj način Srbiji doneti korist sa dva aspekta. Prvi je dalja promocija sporta i razvoj sportske infrastrukture, jer Srbiju kako navodi, vidi kao domaćina svetskog prvenstva, domaćina Lige šampiona i Lige Evrope. Drugi aspekt je, kako navod, potpuno razvojni imajući u vidu da će Srbija gradnjom nacionalnog stadiona dobiti nove poslovne i stambene celine.

Svi koji žele da vide gde će se tačno nalaziti Nacionalni fudbalski stadion Srbije, čija će izgradnja početi naredne godine, mogu to da učine do kraja aprila u Upravi Grada Beograda, gde je Prostorni plan područja namenjenog tom sportskom kompleksu trenutno na ranom javnom uvidu.

To je samo prvi korak u prikupljanju dokumentacije neophodne za realizaciju ovog projekta, koji će prema najavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, koštati između 50 i 70 miliona evra.

Izvor:Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here