U sredu, 17. aprila čačanska Biblioteka predstavila se publici u Somboru, rodnom gradu prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Mladi Disˮ, Dalibora Tomasovića. Domaćin 56. Disovog proleća bila je Gradska biblioteka „Karlo Bijelickiˮ, a o manifestaciji, aktuelnim konkursima, knjizi „Onismˮ i ostalim izdanjima govorili su Miloš Jocić, Dalibor Tomasović i dr Bogdan Trifunović.

U ime domaćina publiku je pozdravila direktorka somborske biblioteke Nataša Turkić nakon čega je dala reč gostima iz Čačka. Direktor čačanske Biblioteke i manifestacije Disovo proleće, dr Bogdan Trifunović predstavio je prošlogodišnja izdanja: list „Disovo proleće”, knjigu izabranih i novih pesama „Sunce i led” Đorđa Nešića i „Onism” Dalibora Tomasovića. On je skrenuo pažnju na bogat program i tradiciju Disovog proleća, kao i ovogodišnje jubileje: 40 godina edicije „Tokovi” i 50. broj lista „Disovo proleće”.

Knjiga „Onismˮ Dalibora Tomasovića štampana je u ediciji „Tokoviˮ prošle godine i promovisana prvi put na 63. beogradskom Sajmu knjiga. O zbirci je govorio Miloš Jocić, asistent na Katedri za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

„Onism je naime zbirka koja pripada onoj grani poezije koja se povezuje sa avangardističkim, ili neoavangardističkim, ili postmodernim, ili postavangardnim – sve u svemu eksperimentalnim tretiranjem jezika i stiha… U prevodu to znači da ne samo da je u značenjskom smislu ovo izuzetno hermetična zbirka čije su metafore guste kao neutronska zvezda i gde se često prelivaju jedna u drugu tako da nam je zbog te njihove volšebne sinergije još teže da pesme protumačimo, nego je i sam oblik poezije oneobičen… Ako čitate poeziju Dalibora Tomasovića uočavate odmah njegov jezik mašinske civilizacije i fluidnog života, vidite kiberpank ilustraciju na koricama, čitate potpuno kriptične stihove. U njegovim pesmama pojavljuju se i motivi mira, eteralnosti, čak i uz neke aksesoare romantičarske poezije: potok, miris, pahulje, vuna, sunce, toplota, mir, voda, noć itd.”

Mladi pesnik Dalibor Tomasović predstavio se publici pesmama iz svoje prve zbirke, priznavši da trenutno nema u planu sledeću i da je poeziju zamenio radom na svom prvom romanu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here