Turci su ga zvali Jedrenski gromovnik, Srbi Cerski junak, a Francuzi Gvozdeni čovek.

Polaganjem venaca na grob vojvode Stepe Stepanovića, danas je u Čačku obeležena 90. godišnjica smrti slavnog srpskog vojskovođe.

Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, policije, Moravičkog upravnog okruga, Grada Čačka, kao i udruženja i građani.

Gradonačelnik Milun Todorović, govoreći o brojnim uspesila vojvode Stepe Stepenović istakao je da je često pričao da su mu najbolji vojnici bili iz Šumadijske divizije.

„Bio je veoma skroman, imao je svoju klupu kraj Morave. Čačak mu se odužio ulicom i spomenikom, a i osnovna škola u Gornjoj Gorevnici nosi njegovo ime. Ali o takvim junacima nikada nije mnogo govoriti, o njihovoj skromnosti, vrlini“, rekao je Todorović.

Vojvoda Stepa imao je, kaže Todroović, želju da njegova kobila Vila, koja ga je nosila kroz sve ratne vihore završi sa njim u Čačku.

„Vila ga je nadživela i donela na ovo mesto (groblje). Baštineći 90 godina njegove smrti, njegovog života, sa velikom zahvalnošću što je baš Čačak opredeli kao poslednju destinaciju, želimo da mlade generacije budu ponosni na njega i ostale vojskovođe, jer samo tako ćemo imati svetlu i lepu budućnost“, naglasio je Todorović.

Njegovi najveći uspesi na bojnom polju su bili bitka na Jedrenu, Cerska i Kolubarska bitka i proboj Solunskog fronta, što ga je uvrstilo u red legendarnih vojskovođa Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Turci su ga zvali Jedrenski gromovnik, Srbi Cerski junak, a Francuzi Gvozdeni čovek. Bio je nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja.

Poslednje godine svoga života, posle penizonisanja, proveo je u Čačku gde je živeo kao skroman čovek.

Umro je 27. aprila 1929. godine, a sahranjen dva dana kasnije, na čačanskom groblju u grobnicu koju je sebi za života podigao.

IZVOR: MNA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here