U Pekingu je rano jutros u okviru foruma “Pojas i put” počeo okrugli sto lidera na kojem govori i srpski predsednik Aleksandar Vučić.Vučić se zahvalio kineskom predsedniku što je pokazao poštovanje prema malim zemljama u okviru prvog panela “Podsticanje povezanosti u cilju pronalaženja novih izvora rasta”, čiji je moderator domaćin skupa, kineski predsednik Si Đinping.– Pokazali ste drugačiji prisup prema nezavisnim i suverenim zemljama, bez obzira na njihovu veličinu ili region iz kog dolaze – rekao je Vučić i dodao na kraju obraćanja nastaviti da sarađuje sa kineskim kompanijama, ne zato što preferiramo neke zemlje ili ne, već za dobrobit srpskog naroda.On je zaključio da je često bio pod pritiscima različitih strana, ali da to nikada nije doživeo od Kineza.

Predsednik Srbije iskoristio je priliku pred početak, za vreme dolaska lidera, za kraće bilateralne razgovore.O reformama, ekonomskim kretanjima i situaciji u regionu, pred početak okruglog stola lidera “Podsticanje povezivanja sa ciljem pronalaženja novih izvora rasta” na ostrvu Janđi, predsednik Vučić razgovarao je s direktorkom MMF-a Kristin Lagard i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.Skup se danas održava bez prisustva medija, tako da lideri mogu da otvoreno razgovaraju.

Na marginama zasedanja, predsednik Srbije će imati bilateralni sastanak s predsednikom Švajcarske Konfederacije Ulijem Maurerom.Kineski lider će tokom dana prirediti radni ručak i drugo zasedanje na temu “Jačanje sinergija različitih politika i izgradnja prisnijeg partnerstva”, na kojem će prisustvovati i Vučić.I na tom i na trećem zasedanju moderator će, takođe, biti Si.

Treći zasedanje biće posvećeno promovisanju ekološkog i održivog razvoja u cilju implementacije Agende UN 2030.Potom slede završna obraćanja, a kako je Vučić rekao još pred odlazak u Kinu, njemu će biti ukazana posebna čast da se uz još dva svetska lidera obrati okupljenima.Po završetku sesija, predsednik Kine će održati konferenciju za novinare čime će biti označen i kraj drugog međunarodnog foruma “Pojas i put”.

“Nije protekcionizam, već biznis, to je svima jasno”

Vučić je novinarima u Pekingu, prenoseći o čemu je bilo reči na ručku sa kineskim domaćinima i ostalim učescnicima foruma, kazao da je dobio aplauz, jer je o pitanju kineskih investicija širom sveta govorio – istinu, uključujući konstataciju da jedino od Kine nikada nije trpeo nikakva uslovljavanja ili pritiske, ni političke, niti ekonomske.– Pošto sad Kina najbrže napreduje i ne mogu da je stignu i da je zaustave i ne znaju kako da se izbore protiv Kineza, izmišljaju pravila na Zapadu i svaki dan govore da nisu dovoljno transprantni. A sve to govore da bi uvodili protekcionističke mere i da bi zaštitili svoja tržišta od narastajuće kineske ekonomije – ukazao je Vučić.

Rekao sam da ćemo, što se nas tiče, mi raditi sa Kinom, kao i sa svima drugima, potpuno normalno. Ne interesuju nas nikakve protekcionističke mere, zato što radimo u interesu Srbije i naših građana”, preneo je Vučić deo svog završnog obraćanja na skupu Pojas i put.Usledila je, kaže, neočekivana reakcija:- Bio sam zaprepašćen pošto niko nije dobio aplauz celog dana, a ođednom je cela sala počela da mi aplaudira. Prišli su mi i predsednik Kenijata i švajcarski predsednik i drugi. – rekao je Vučić.

Izvor:Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here