Ivanjica – Crvena zvezda i Partizan ponovo će se boriti za bodove u Ivanjici, jer se Javor Matis posle doigravanja večeras vratio u fudbalsku elitu Srbije, pobedivši ekipu Bežanije rezultatom 3 : 1.

Uz tu lepu vest ide još jedna: uskoro će da bude postignut dogovor o gradnji novog stadiona za jedan od nastarijih klubova u državi.

Javor je osnovan 1912. godine a član saveznog ranga, odnosno Druge lige, postao je 1994. i tada na premijeri, 28. avgusta, savladao Jedinostvo iz Bijelog Polja sa 3:0.

Ljudi koji vode klub, u predstavljanju njegovog takmičarskog uspona navode još:
Javor je bio superligaš u sezonama 02/03, 05/06, 08/09, 09/10, 10/11, 11/12, 12/13, 13/14, 15/16, 16/17, 17/18 i evo sad 19/20. Igrao je jedared i u finalu nacionalnog Kupa Srbije, 11.05.2016. i izgubio od Partizana sa 2:0.
Od 28. avgusta 1994. do 9. decembra 2018. godine odigrano je ukupno 817 prvenstvenih utakmica, zabeleženo je 319 pobeda, 269 poraza i 229 nerešenih rezultata. U ovom razdoblju postignuto je 873, primljeno 786 golova. Dres Javora nosilo je 309 fudbalera od kojih se 146 upisalo u listu strelaca.
Klub je jedan od najstarijih u Srbiji. Osnovali su ga pre 107 godina omladinci okupljeni oko studenta Milana Radojevića, koji je u to vreme jedini imao nekog iskustva o fudbalskoj igri. Nazvali su ga FK Javor po obližnjoj planini. Utakmice su igrali na terenu Vašarište, koji su dobili od tadašnjih opštinskih vlasti i radnim akcijama preuredili u fudbalko igralište. U to vreme u okolini nije bilo fudbalskih klubova, pa su utakmice najčešće igrali međusobno podeljeni u dve ekipe.
U predratnom periodu Javor je veoma aktivan. Iz njegovih redova su i dvojica tadašnjih reprezentativaca, Dragan Jovanović Žena i i Boško Petrović. Posle Drugog svetskog rata u Javoru su ponikli mnogi prvoligaški igrači i reprezentativci, Vladica Kovačević, Petar, Srboljub i Radovan Krivokuća…

Preporod kluba podudara se, u najvećoj meri, sa pojavom Dragomira Lazovića na odgovornim dužnostima u Javoru, od 1998. godine. Ivanjička fabrika nameštaja „Matis” čiji je Lazović osnivač i vlasnik, već godinama je glavni finansijer Javora. Otkuda Dragomir u letopisima fudbalskog društva koje je duboko zagazilo u jedanaestu deceniju života?
– To je posebna, veoma specifična priča i za moj i za život svih Ivanjičana. Reč je o klubu osnovanom pre stotinu gopdina on je društveni stub oko kojeg se okupljala cela Ivanjica. Vezuje me ljubav, ali fudbal nije jevtina igračka. Međutim, Javor danas nikom ne duguje ništa jer je vođen domaćinski, vođen spretno. Blizu je dogovor i o izgradnji novog stadiona i uskoro bi trebalo da se stupi u taj posao. Daleko od toga da opština u ovo vreme treba da izdvoji za stadion, ali uz vizionarstvo naše možemo dosta učiniti – kaže Dragomir Lazović za RINU.
Svaka čast ivanjičkim fudbalskim radnicima i njihovoj fabrici koja ih prati godinama.

Izvor:RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here