Beograd — Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka (SB) ocenili su da je Srbija postigla neverovatan rezultat spustivši svoj javni dug.

Javni dug je nekada bio više od 70 odsto BDP, a sada je 50 odsto, sa tendencijom daljeg smanjenja, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je u izjavi Tanjugu podsetio da kriterijumi EU iz Mastrihta predviđaju nivo javnog duga u odnosu na BDP do 60 odsto.

Ministar je podsetio da je pre samo nekoliko godina, 2014, Srbija imala javni dug veći od 70 odsto BDP-a, dok je na kraju marta ove godine iznosio 50,8 odsto.

“I to smo ostvarili u vreme finansijske konsolidacije. Imao sam nedavno priliku da o tome govorim na Londonskoj berzi govorim o tome, gde je 300 najvećih investitora u centralnoj i istočnoj Evropi slušalo o rezultatima naše reforme. Ljudi su bili impresionirani kako smo uspeli da ostvarimo rast uprkos konsolidaciji i smanjenju plata i penzija”, naveo je Mali.

MMF i Svetska banka takođe predviđaju da će Srbija biti nosilac privrednog rasta u regionu, s kumulativnim rastom koji će na kraju 2023. biti za 21,1 odsto veći nego u 2018.

Prema prognozama međunarodnih finansijskih institucija, srpska prvireda će u narednom petogodišnjem periodu godišnje prosečno rasti za četiri odsto i nijedna zemlja s kojom se Srbija graniči neće imati viši kumulativni rast od srpskog.

MMF previđa da će BDP po glavi stanovnika 2023. iznositi 10.394 dolara, što je u odnosu na 7.207 dolara u 2018. povećanje od 44 odsto.

Izvor: B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here