Obrenovac — Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas dalje uvećanje plata i penzija i naglasio da će pre svega voditi računa o platama zaposlenih u zdravstvu.To se radi, naveo je, kako bi ih zadržali u zemlji.

Podsetio je da mu je nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao da želi da dođe u Srbiju, jer su Nemačkoj potrebne medicinske sestre, a da mu je on odgovorio – “Nemoj, molim te, zbog toga da dolaziš!”

On je rekao da je nedopustivo da medicinske sestre, na primer, sve sa dežurstvima imaju plate oko 45.000 dinara.

Predsednik je, najavljujući rast plata u javnom sektoru, objasnio da to nije samo pitanje sredstava, već da država mora da vodi računa da ne uništava privatni sektor.

“Naša bojazan je da ne učinimo javni sektor prihvatljivijim, a ne stanje deficita, keš-floua ili bilo šta drugo oko stanja u budžetu”, obrazložio je Vučić.

U prilog već postignutom rastu plata, Vučić je podsetio da smo bili daleko iza Bosne i Hercegovine pre samo tri godine, kada je prosečna plata u toj zemlji za 58 evra bila veća nego kod nas, a danas smo je prvi put pretekli sa razlikom od 12 evra.

“Ispred smo Makedonije, Albanije, a samo je Crna Gora ispred nas. Bila je prosečna plata za 125 evra viša, a danas je 49 evra. Mislim da ćemo i tu razliku drastično da smanjimo”, objasnio je on.

Vučić je kazao da su svi parametri kod nas bolji i da se poredimo sa regionom.

Ukazao je da su plate i penzije nešto veće kod nas nego u Bugarskoj, koja je članica EU.

“Moramo da se ugledamo na Rumuniju, u nekom smislu, posebno kada je reč o lekarima i medicinskim sestrama. Moramo da zaustavimo odliv te radne snage. Ove godine moramo još više da povećamo plate lekarima i medicinskim srestrama. Ne smeju da imaju 40.000 i 50.000 dinara platu. Moramo da sprečimo da odlaze u Norvešku i Nemačku”, kazao je on.

Bez problema ćemo stići rast od 3,5 odsto

Vučić je izrazio i uverenje da će Srbija bez problema dostići planirani rast od 3,5 odsto.

“Imajući u vidu situaciju u regionu, takse… jesam zadovoljan. Očekivali smo da nam rast bude, posle užasnog januara, u prvom kvartalu 1,1 do 1,2 odsto, a biće preko 2,3 do 2,4 odsto, što znači da ćemo dostići bez problema rast od 3,5 odsto, jer će nam najsnažniji biti treći i četvrti kvartal kada krećemo u nove investicione radove“, objasnio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je zbog okolnosti moguće dostići planirani privredni rast.

Izvor: B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here