Plakati sa likom Dimitrija Ljotića, zločinca, saradnika nemačkog okupatora u Drugom svetskom ratu, izlepljeni su u podzemnom prolazu u centru Beograda, na Terazijama.

Beogradu ovo, svakako, ne treba. Beograd je oduvek bio antifašistički grad i takav mora da ostane.

Zato su skandalozni plakati koji su danas izlepljeni u centru grada. Na njima je lik Dimitrija Ljotića sa citatom:

U potpisu plakata stoji: “Srbska akcija”.

Da sve bude još nenormalnije, plakati su izlepljeni u podzemnom prolazu, tik pored spomenika obešenima na Terazijama 17. avgusta 1941. godine. I tri dana pred najvažniji praznik Evrope – Dan pobede nad nacizmom i fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Za one koji, možda, ne znaju, Ljotić je bio ministar pravde Kraljevine Jugoslavije, osnivač profašističke stranke Zbor i saradnik nemačkih okupacionih vlasti u Drugom svetskom ratu.

Istoričar Predrag Marković je pre osam godina govorio o ponovnom “oživljavanju” Dimitrija Ljotića, iako je od Drugog svetskog rata prošlo više od 70 godina.

“Zbor’ Dimitrija Ljotića je bila beznačajna stranka pre Drugog svetskog rata na domaćoj političkoj sceni apsurdno je da taj političar ima više pristalica sada nego što je imao u vreme kada je živeo i delovao”, ukazao je Marković svojevremeno.

Ljotićev Zbor je imao podršku uglavnom mladih religioznih ljudi iz Bogomoljačkog pokreta, ali to nije bilo dovoljno za neki politički uspeh.

Za vreme rata i okupacije, Ljotić je osnovao dobrovoljačku paravojsku ali je, prema Markovićevim rečima, ona bila najmalobrojnija od svih oružanih snaga u Srbiji jer se najveći deo intelektualne omladine opredelio za krajnju levicu, odnosno komunistički pokret.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here